Vårfjärilar, konst och slott på nya frimärken

Den 16 mars lanserar PostNord årets EUROPA-frimärken. Temat är slott och motiven har hämtats från Wanås slott och skulpturpark. Samma dag kommer också frimärken med fjärilar som premiärflyger på våren och försommaren.

– När man får syn på den första fjärilen som fladdrar iväg över det torra fjolårsgräset, då känns det att våren närmar sig. Nu släpper vi sex frimärken med fjärilar som premiärflyger på våren och försommaren. Valören är inrikes brev och frimärkena passar utmärkt till vårens hälsningar och gratulationer, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i PostNord.

Fjärilarna som visas i sina naturliga miljöer är hagtornsfjäril (Aporia crataegi) på vädd, aurorafjäril (Anthocharis cardamines) med löktrav, ängsblåvinge (Polyommatus semiargus) på prästkrage, ängsnätfjäril (Melitaea cinxia) med liljekonvalj, citronfjäril (Gonepteryx rhamni) på tussilago och nässelfjäril (Aglais urticae) med pärlhyacint.

Varje år beslutar medlemmarna i organisationen PostEurop tillsammans ett tema för EUROPA-frimärkena. Årets tema är slott, och PostNord väljer att i ett miniark med två frimärken visa Wanås slott i Skåne med sin världsberömda skulpturpark.

Motivet på miniarket är ett verk ur den permanenta samlingen, Malin Holmbergs ”I will stop loving You”, en tredimensionell målning gjord med gul kalkfärg direkt på marken och på fem trädstammar. Ett av de två frimärkena visar också ett verk ur den permanenta samlingen, Anne Thulins ”Double Dribble”, tre mycket stora gummibollar överdragna med rött tyg och placerade högt upp i träden.

Det andra frimärket avbildar Wanås slott med sina karakteristiska trappstensgavlar. Slottet har anor från medeltiden och var från början en dansk borg, välbefäst eftersom Wanås ligger i den gamla gränsbygden mellan Sverige och Danmark.

Från den 16 mars finns de nya frimärkena att köpa hos PostNords ombud och via postnord.se

Fakta om de nya frimärkena:

Fjärilar. Frimärkena är utformade av Carina Länk efter fotografier av Marek Mierzejewski och Hannu

Nässelfjäril

Nässelfjäril

Rama/Shutterstock och köps i häfte om tio frimärken och fem motiv. Valören är för inrikes brev upp till 50 gram.8db182df28940ef8_800x800ar

Nässelfjäril. Frimärket är utformat av Carina Länk efter ett fotografi av Henrik Larsson/Shutterstock. Förpackningen är rulle med 100 frimärken och ett motiv. Valören är för inrikes brev upp till 50 gram.

EUROPA 2017 – Slott. Frimärkena är utformade av Jakob Monefeldt efter fotografier av Mats Granlöf och Anders

EUROPA 2017 - Slott

EUROPA 2017 – Slott

Norrsell och köps i miniark med två frimärken och två motiv. Valören är för inrikes brev upp till 50 gram. Konstverken: ”Double Dribble” 2010, ©Anne Thulin/Bildupphovsrätt 2017, och ”I will stop loving You” 2010, ©Malin Holmberg/Bildupphovsrätt 2017.

För ytterligare information kontakta:
PostNord Medierelationer, tel: 010-436 10 10, e-post: press@postnord.com

Axel Eriksson