Jubilerande svensk konstnär på internationella utställningar

Så mycket har hänt. Från sorgens känsloyttringar genom penseln till dagens stora världsutställningar. Mammografisjuksköterskan från Linköping har målat sin väg genom sorgen och funnit ett nytt livsvenskakonstnarer_3641_20150109163937_351

Det är tio år som har gått. Louise Hävre befann sig i Spanien när allt började. Hennes bror gick bort och hon fick känslan av att han satte penseln i hennes hand, överlämnade den till henne. Han hade målat mycket i sina dagar.

Målandet blev till att börja med en betydande del av sorgearbetet. Så småningom gick Louise från traditionellt måleri till ett modigt och nyfiket sökande efter egna uttryck.

Efterhand kom känslan mer och mer in i hennes tavlor.

– Många säger till mig att mina tavlor väcker känslor och hjälper dem att må bättre, säger Louise.

2015 firar hon 10-årsjubileum som konstnär och året är fyllt av större och mindre konstrelaterade åtaganden. Hon har samlat sitt konstnärskap i en bok för att fira sitt första decennium.

Men det fanns många anledningar att fira redan under 2014.

Året inleddes med att Louise blev utsedd till månadens konstnär av Svenska Konstnärsförbundet. Ett av hennes verk utnämndes strax efter till månadens bild av Art K samtida konst, som också senare utsåg henne till månadens konstnär. Hon blev även utsedd till månadens konstnär i Svenska konstnärer. Kort därefter blev hon inbjuden att som enda svenska konstnär, bland 60 konstnärer från 32 länder, delta med två verk i den italienska konstbiennalen ”Biennale del Senso e della Materia”.

– Jag fick ta emot ett pris för att mina tavlor har berört människor och deras sinnen, säger Louise.

Resan hade bara börjat. Tillbaka från Italien blev det fler utställningar, bland annat Art Expo i Älvkarleby, 13th Lessendra World Art i Bulgarien, Pittori e de Scultori San Salvo i Italien, Södviks Gästgiveri på Öland – beläget några kilometer från hennes ateljé, Himmelsberga konsthall på Öland samt deltagande i Malmö på Svenska Konstgalleriet. I juli utnämndes hon också till internationellt erkänd konstnär. Något som har betytt mycket.

De riktigt tunga utställningarna hade börjat rulla in redan tidigt 2014 och den första av dem var en jurybedömd utställning på Louvren i Paris i oktober samma år.

– Det hade jag önskat mig länge, det var en dröm som slog in, säger Louise.

Året därpå, 2015, bjöds hon in till Art Expo New York i april. Louise hann inte mer än landa från New York-resan förrän hon blev inbjuden av Roberto Giuliani att ställa ut en målning i Vatikanen. Utställningen hölls i en imponerande lokal som under 1300-talet var en domstolsbyggnad tillhörande Vatikanen. Det besöket gjorde starkt intryck och hon tycker att det toppar det mesta hittills.

– Det är som en saga allt det här som har hänt de senaste åren och jag är så tacksam över allt jag får vara med om, säger Louise.

I juli var det så dags för nästa stora upplevelse, nämligen Art Monaco.

Just nu är det tre svenska utställningar som står på tur: Tioårsjubileum på Galleri Melefors i Linköping, samt två stycken jurybedömda, Romele Konsthall och Galleri Hultman. Därefter väntar även en fantastisk utställning på Art Espace Pierre Cardin i Paris.

Hennes stora förebilder är Leonardo Da Vinci och Moder Teresa.

– Moder Teresa har ju ingenting med konst i sig att göra men jag tycker att hon är en så stor person.

Något som kanske också inspirerar Louise i det välgörenhetsarbete hon engagerar sig i. Hon har bland annat skänkt konst till 1,6 miljonerklubben, Barndiabetesfonden, Stadsmissionen, Ria samt Gula Änglarnas och Tomas Ledins välgörenhetskonsert i Oscarskyrkan i Stockholm i december 2014.

Att beröra och få andra att må bra ligger henne varmt om hjärtat och hon får också ofta höra att hennes konst väcker känslor. Det gör henne glad eftersom det är vad hon önskar.

Ofta presenterar hon sina verk tillsammans med ett skriftligt budskap, för att framkalla eller förstärka en känsla.

Louise målar i olika tekniker, som olja och akryl. Hon målar på ett alldeles eget sätt, som hon kallar abstrakt expressionistisk stil.

Hon får numera flera förfrågningar i veckan om att delta i utställningar och har även fått god konstkritik från två kända kritiker, Stig Åke Stålnacke och Hans Janstad.

Mycket positiv respons har givits och hennes måleri har onekligen vuxit lavinartat. Mammografisjuksköterskan från Linköping målar så att penseln glöder.

– Jag är både oerhört stolt och oerhört ödmjuk inför allt jag får vara med om, det finns de som kallar mig för en ny impressionist och det känns väldigt stort.

Inte en enda av Louises tavlor målas någon annanstans än i ateljén i hennes och maken Tommys hus i Hallnäs på norra Öland. Minst varannan helg, året runt, åker de dit och hon har också haft flera utställningar på Öland. Där hämtar Louise det särskilda ljus som omtalas av konstkritikerna och där kommer de öppensinnade och känslofyllda motiven till henne. Som betraktare är det inte alltid säkert att man ser detsamma som en annan betraktare eller som konstnären själv. Former, ljus, bågar, valv och gestalter flödar genom hennes pensel och sällan lämnas man oberörd av slutresultaten.IMG_3930 - Kopia IMG_5720 A transfiguration 50X50cm_3603

 Carin Svensson