HANSANS UPPGÅNG OCH FALL.
På 1100- och 1200-talen slöt sig tyska köpmän samman i gillen som kom att utgöra grunden till Hansan. Under de följande århundradena växte organisationen i makt och inflytande för att…
På 1100- och 1200-talen slöt sig tyska köpmän samman i gillen som kom att utgöra grunden till Hansan. Under de följande århundradena växte organisationen i makt och inflytande för att…
Under 1700- och 1800-talen lämnade tusentals kvinnor och män in olika slags ansökningar (suppliker) till länsstyrelsen i Västmanlands län. Avhandlingen Making themselves heard undersöker dessa för att fördjupa vår förståelse…
Utställningen Janken – den fektende damen berättar om Johanna Sofie Hansen, som föddes i Halden 1868 och avled i Stockholm 1938 – känd under namnet Janken Wiel-Hansen. Janken Wiel-Hansen levde nästan…
Följ med på en resa i Elin Wägners fotspår som tar dig till den småländska landsbygden och samtidigt visar vägen in i ett spännande författarskap. Med författaren Josefine Gustafsson som…
Sex föremål med Erik Acharius annoteringar. Foto Anders Tehler. Till vänster Erik Acharius och till höger Olof Swartz. Erik Acharius betraktas av många som ”lichenologins fader”. Cirka 800 föremål direkt…
Runstensappens ikon och dess utvecklare Sofia Pereswetoff-Morath. Foto: Magnus Källström Nu kan man hitta runstenar med hjälp av den nya appen Svenska runstenar. På en interaktiv karta ser man exakt…
Emanuel Swedenborg, född den 29 januari 1688 i Stockholm, (född som (Emanuel Swedberg), var en framstående svensk vetenskapsman, teolog och mystiker. vetenskapsman (främst inom naturvetenskap, filosof, bibeltolkare och teolog. Swedenborg hade en mångsidig karriär som…
Med ovanligt mod och omvittnad handlingskraft räddade Raoul Wallenberg livet på tusentals judar under andra världskrigets slutskede. Nu öppnar Raoul, ”en liten utställning om en stor gärning”, på Sveriges…
Jakob De la Gardie är den enda svenska fältherre som i spetsen för en armé nått Moskva och trätt fram inför tsaren i Fassettpalatset. Bedriften gjorde honom till en av…
Foto: Statens fastighetsverk Statens fastighetsverk ska utreda olika alternativ för det fortsatta arbetet med renoveringen av murverket på Kronobergs slottsruin i Växjö. Ruinen är stängd för allmänheten sedan årsskiftet 2022/2023…
Sköld från Krimkhanatet på 1600-talet. Foto: Calle Käck Sverige och Ukrainas vägar har korsats flera gånger genom historien. Genom bevarade föremål och dokument i museer och arkiv kan vi spåra…