Magasinett: Författare

Tord_ganelius

Tord Ganelius- Matematiker av rang

Tord Ganelius född 23 maj 1925 i Stockholm, död 14 mars 2016 i Stockholm) var en svensk matematiker och professor emeritus. Han var ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien och styrelseledamot…

Emanuel_Swedenborg

Emanuel Swedenborg

Emanuel Swedenborg Född 29 januari 1688 i Sankt Jakobs församling i Stockholm, Död 29 mars 1772 (84 år gammal), London, England. Utbildning: Uppsala universitet. Yrken Gruvingenjör, Anatomist, Astronomer, Författare. Yttersta…

slava ucraine

KRIS

Januari 2024, en tid i mänsklighetens historia med stor kunskap och minnen från tider av krig och fasa i rika mått. Den äldre, ännu levande generationen, har upplevt världskrig förutom…

Uppsala

NY FORSKNING OM HUR ÖSTRA AROS BLEV UPPSALA

Vad fanns på platsen innan Östra Aros bytte namn till Uppsala och domkyrkan började byggas på 1270-talet? Var Östra Aros ett vadställe där åsen mötte Fyrisån, en hamnplats för omlastning…

de-fenomenala-fruntimren-pa-grand-hotel

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel.

I början av 1900-talet är Stockholm en stad i förändring. Medan rika drömmer om större bostäder med alla de nya faciliteter som pengar kan erbjuda, drömmer de fattiga om mat…

Minnet-och-radslan

EN BIOGRAFI ÖVER GUNNAR EKELÖF

Han var den litterära modernismens centralfigur i Sverige, mytologiserad av både sig själv och andra. Han var levnadskonstnären, snobben och vägvisaren till underjorden som blev landets mest uppburne poet. I…

Grand-tour

EN SVENSK STUDENTS MÖTE MED FRANSKA REVOLUTIONEN

Gustaf af Wetterstedt, senare toppdiplomat och Karl XIV Johans högra hand, var på sitt trettonde år när franska revolutionen bröt ut 1789. Som så många andra drogs han med av…

Elon-Musk-Cover-lores

Elon Musk av WALTER ISAACSON

Ingen människa präglar vår tid lika definitivt som technörden och företagsledaren Beställ boken här> Elon Musk. I den här boken skildras den trotsige visionären och innovatören som lotsat världen in…

Hovisk-litteratur

DEN FORNSVENSKA HÖVISKA LITTERATUREN

Denna avhandling syftar till att belysa den fornsvenska höviska litteraturens närvaro i det medeltida profana textlandskapet med dess förändringar och på så vis komma närmare en förståelse av den höviska…

Karl-Wahlin

KRITIKERN, REDAKTÖREN OCH MUSEIMANNEN KARL WÅHLIN

Karl Wåhlin (1861–1937) var en nyckelperson i svenskt kulturliv under flera decennier. Som kritiker i dagspressen granskade han konstens utveckling från 1880-talets sanningssträvande realism till det tidiga 1900-talets mångskiftande modernism….

ALMAR

Om träden vi älskar och dödar- När almen tystnar

När almen tystnar är en hyllning och en sorgesång över träden vi älskar, och en svidande vidräkning med vår direkt avgörande roll i deras död. Träd bär på berättelser och…