Magasinett: Biologi

Herbariesamling

STOR SAMLING AV LAVAR BESTÄMDA AV ”LICHENOLOGINS FADER” UPPTÄCKT

Sex föremål med Erik Acharius annoteringar. Foto Anders Tehler. Till vänster Erik Acharius och till höger Olof Swartz. Erik Acharius betraktas av många som ”lichenologins fader”. Cirka 800 föremål direkt…

440px-Centaurea_cyanus_3

Blåklint -Kornblomman, vetenskapligt namn Centaurea cyanus.

Blåklint -Kornblomman, vetenskapligt känd som Centaurea cyanus, är en fängslande årliga växt som tillhör Asteraceae-familjen. Den är ursprungligen från Europa men har naturaliserat i många delar av världen, inklusive Nordamerika…

unnamed

Stefan F. Wirth zoolog och evolutionsbiolog

Stefan F. Wirth. Född: 10 juni 1972 i Neunkirchen Saar. Stefan F. Wirth är en tysk zoolog och evolutionsbiolog som specialiserat sig på studier av kvalster som är associerade med leddjur,…

Foto-Sayo-Studio-Nature

NY STUDIE AVSLÖJAR VÅRA SKANDINAVISKA FÖRFÄDER.

Foto: Sayo Studio/Nature Sedan den senaste istiden har Skandinavien varit med om två nästintill totala befolkningsutbyten. Den senaste stora folkvandringen syns fortfarande tydligt i vår nutida genpool. Det visar en…

a49359f508feb538_org

Sjukdomar slår hårdare mot koltrastar än vad som tidigare varit känt.

När vi människor är sjuka minskar vår aktivitet. Detta gäller också för vilda djur, men hittills har vi inte vetat hur länge den minskade aktiviteten håller i sig för djuren…

Med-oga-pa-naturen

MED ÖGA PÅ NATUREN – FÅGLAR, FOSSILER OCH FOTOGRAFIER Göteborgs naturhistoriska museum 8 juli 2023 – 8 januari 2024.

Sedan mitten på 1800-talet har kameran varit ett viktigt redskap i mötet med naturen, både för den naturvetenskapliga forskningen och för amatörens passionerade undersökningar av växter, djur och geologi. I…

ALMAR

Om träden vi älskar och dödar- När almen tystnar

När almen tystnar är en hyllning och en sorgesång över träden vi älskar, och en svidande vidräkning med vår direkt avgörande roll i deras död. Träd bär på berättelser och…

Jordgubbslandet och Anna Vestergren vid Tumba bruk.  Reprofoto för utställningen Jordnära - Självhushållare då & nu

JORDNÄRA – SJÄLVHUSHÅLLARE DÅ OCH NU Tumba bruksmuseum 18 maj 2023 – 29 september 2024.

Jordgubbslandet vid Tumba bruk En gång i tiden var det ont om mat i Sverige. De flesta odlade egna ärtor, kål och potatis. En gris eller några får gav kött….

SNYTB

Bakterier livsviktiga för insekters mångfald och överlevnad

Insekter förlitar sig i hög grad på bakterier för väsentliga näringsämnen som saknas i deras kost. Detta har gjort det möjligt för insekterna att få tillgång till en bred variation…

Anna-Kaijser

ANNA KAIJSER – KVINNA, LÄKARE, MAKA, MODER

Anna Kaijser tog sin läkarexamen 1901 som en av de första kvinnorna i Sverige. Hennes studiekamrater Ada Nilsson och Alma Sundquist valde bort man och barn. Det ansågs inte möjligt…

io

FERDINAND von WRIGHT

  FERDINAND von WRIGHT Målare och tecknare. Född 19 mars 1822 på Haminanlax nära Kuopio, Finland, död där 31 juli 1906. Utbildning: Robert Wilhelm Ekmans teckningsundervisning i Åbo samt en…