Sjukdomar slår hårdare mot koltrastar än vad som tidigare varit känt.
När vi människor är sjuka minskar vår aktivitet. Detta gäller också för vilda djur, men hittills har vi inte vetat hur länge den minskade aktiviteten håller i sig för djuren…
När vi människor är sjuka minskar vår aktivitet. Detta gäller också för vilda djur, men hittills har vi inte vetat hur länge den minskade aktiviteten håller i sig för djuren…
Sedan mitten på 1800-talet har kameran varit ett viktigt redskap i mötet med naturen, både för den naturvetenskapliga forskningen och för amatörens passionerade undersökningar av växter, djur och geologi. I…
När almen tystnar är en hyllning och en sorgesång över träden vi älskar, och en svidande vidräkning med vår direkt avgörande roll i deras död. Träd bär på berättelser och…
Jordgubbslandet vid Tumba bruk En gång i tiden var det ont om mat i Sverige. De flesta odlade egna ärtor, kål och potatis. En gris eller några får gav kött….
Insekter förlitar sig i hög grad på bakterier för väsentliga näringsämnen som saknas i deras kost. Detta har gjort det möjligt för insekterna att få tillgång till en bred variation…
Anna Kaijser tog sin läkarexamen 1901 som en av de första kvinnorna i Sverige. Hennes studiekamrater Ada Nilsson och Alma Sundquist valde bort man och barn. Det ansågs inte möjligt…
FERDINAND von WRIGHT Målare och tecknare. Född 19 mars 1822 på Haminanlax nära Kuopio, Finland, död där 31 juli 1906. Utbildning: Robert Wilhelm Ekmans teckningsundervisning i Åbo samt en…
Foto: Kavelgrisen (Wikimedia Commons CC-BY-3.0) En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att det tog mer än 10 000 år från det att de första granarna kom tillbaka till…
Floran i de tio socknarna ominventerades till fots och cykel 2019. Foto: Cassandra Hallman Genom att djupdyka i museisamlingar och arkiv har forskare lyckats kartlägga Skånes florautveckling under 200 år….
Elisabet Wisén-Jobs (1878–1961) hade en central plats i konstnärsfamiljen Jobs i Västanvik i Leksand. Hennes döttrar Lisbet och Gocken blev berömda för sina blommor på keramik och textil. Vad många…
Skallmätning. Professor Gustaf Retzius och samen Fjällstedt från Härjedalen, troligen 1905. Nordiska museets arkiv. Regeringen har beslutat att inrätta en sanningskommission som ska kartlägga och granska den politik som förts…