Magasinett: Sverige

Det-judiska-Varmland

Det judiska Värmland Värmlands Museum 28 oktober 2024 – 27 april 2025.

Utställningen Det judiska Värmland berättar om Värmlands okända judiska liv och är ett samarbete mellan Värmlands Museum och Judiska museet. Ett rikt judiskt liv växte fram i Värmland under andra delen…

Karlfeldt-och-tron

KARLFELDT OCH TRON.

Erik Axel Karlfeldt (1864–1931) var en av de mest lästa författarna i Sverige under början av förra seklet. Hans diktsamlingar såldes i stora upplagor, gavs ut på nytt och på…

P6546 Omslag-JI.indd

SUPPLIKER TILL LÄNSSTYRELSEN I VÄSTMANLAND 1758–1880.

Under 1700- och 1800-talen lämnade tusentals kvinnor och män in olika slags ansökningar (suppliker) till länsstyrelsen i Västmanlands län. Avhandlingen Making themselves heard undersöker dessa för att fördjupa vår förståelse…

Displays-for-learning

MÖTET MELLAN KONST OCH VETENSKAP I TIDIGMODERN TID

Boken Displays of learning. Studies in early modern art and science by Inga Elmqvist Söderlund återspeglar forskaren och kuratorn Inga Elmqvist Söderlunds (1967–2017) intresse för den tidigmoderna strävan efter kunskap,…

Finservisen

FINSERVISEN Läckö Slott 8 juni – 15 september 2024.

Kopp från sent 1800-tal; Primeur av Signe Persson-Melin; Arkivfoto. Foto: Daniel Ström, Patrik Johansson, Rörstrands Museum Långt inne i vitrinskåpens mörker eller i dammiga lådor på vindar och i källarförråd…

De-sma-landen

I ELIN WÄGNERS FOTSPÅR GENOM SMÅLAND.

Följ med på en resa i Elin Wägners fotspår som tar dig till den småländska landsbygden och samtidigt visar vägen in i ett spännande författarskap. Med författaren Josefine Gustafsson som…

Artipelag_entré_02

Artipelag är en privatägd konsthall vid Baggensfjärden.

Artipelag, museet i Stockholms skärgård. Artipelag är en unik plats som kombinerar konst, aktiviteter och skärgårdsliv på ett härligt sätt. Det är en plats där naturen och kulturen går hand…

Herbariesamling

STOR SAMLING AV LAVAR BESTÄMDA AV ”LICHENOLOGINS FADER” UPPTÄCKT

Sex föremål med Erik Acharius annoteringar. Foto Anders Tehler. Till vänster Erik Acharius och till höger Olof Swartz. Erik Acharius betraktas av många som ”lichenologins fader”. Cirka 800 föremål direkt…

iii

NATUREN OCH MÄNNISKAN.

Sedan vårt släktes uppkomst har vi levt i, genom, parallellt med, på bekostnad av och i konkurrens med naturen – men på ständigt nya sätt. Det är en berättelse som…

De-Svenska-Historiedagarna-i-Falun

DE SVENSKA HISTORIEDAGARNA TILL FALUN.

De Svenska Historiedagarna arrangeras i år i Falun. Konferensen pågår den 4–6 oktober i Högskolan Dalarna under temat ”Historia på djupet”. Invigningen sker i Lugnetkyrkan och inledningsföredraget ”Emma och Anders…

Runapp

HITTA RUNSTENAR MED NY RUNSTENSAPP.

Runstensappens ikon och dess utvecklare Sofia Pereswetoff-Morath. Foto: Magnus Källström Nu kan man hitta runstenar med hjälp av den nya appen Svenska runstenar. På en interaktiv karta ser man exakt…