JORDNÄRA – SJÄLVHUSHÅLLARE DÅ OCH NU Tumba bruksmuseum 18 maj 2023 – 29 september 2024.

Jordgubbslandet vid Tumba bruk

Jordgubbslandet vid Tumba bruk

En gång i tiden var det ont om mat i Sverige. De flesta odlade egna ärtor, kål och potatis. En gris eller några får gav kött. Frukt och bär från skogen och trädgården gav njutning och värdefulla tillskott. Utställningen Jordnära – självhushållare då och nu är en historisk tidsresa som tar avstamp i livet på Tumba bruk vid början av 1800-talet fram till efterkrigstiden. Tumba bruk är ett av världens äldsta sedelpappersbruk och ligger söder om Stockholm.

– Genom nutida självhushållare och en modern skolträdgård knyts vår tid ihop med brukets historia. Vi bjuder in besökarna att reflektera över hur man lever ett gott liv i ett hållbart samhälle, berättar Elin Ekeroth Kjellgren, verksamhetschef Tumba bruksmuseum.

Den nya utställningen på Tumba bruksmuseum berättar om vad som odlades och vad som åts, men framför allt om de människor som levde sina liv på bruket och odlade i sina trädgårdar. Den visar olika sätt hur man hanterade råvarorna och maten. Från närliggande sjö sågades stora isblock upp som transporterades med häst och släde till olika platser på bruksområdet och som gjorde att man kunde hålla maten fräsch även under sommaren. Sågen som användes finns att se i utställningen.

Andra världskrigets utbrott innebar ett uppsving för självhushållningen på Tumba bruk.

– Allt var uppodlat. Gräsmattor fanns inte, berättar Curt Carlsson, som levt merparten av sitt liv på Tumba bruk och vars berättelser är en del av utställningen.

Konsumtionsföreningen i Tumba grundades redan 1887 – och är därmed en av landets äldsta. Arbetarna drev den själva och det var bara brukets anställda som fick handla i affären. I slutet av 1940-talet omvandlades den till ett av de första snabbköpen i landet med två kundvagnar.

I dag är självhushåll en livsstil. Människor söker ett liv utan stress och industrimat och att leva ett mer hållbart liv. I utställningen får besökarna ta del av personliga berättelser om hur det är att leva som självhushållare idag.

I utställningen finns den forskningsbaserade installationen ”De underjordiska”, signerat konstnärerna Janna Holmstedt och Karin Wegsjö som låter besökaren kika in hos jordens invånare på ett helt nytt sätt. Utställningen tar plats såväl inne i museet som utomhus. I parken visas odlingstäppor, bikupor och ett upptäckarspår för de som besöker utställningen med barn.

Axel Eriksson