Magasinett: Fauna

Genom-Floras-riken

GÖTEBORGS BOTANISKA TRÄDGÅRDS EXPEDITIONER OCH INSAMLINGSRESOR

Botaniska i Göteborg är Nordens största och räknas dessutom till en av världens ledande botaniska trädgårdar. Sedan anläggningen öppnade för allmänheten år 1923 har botanister och trädgårdsmästare sänts ut i…

Svensk-tragardshistoria

SVENSK TRÄDGÅRDSHISTORIA UNDER 1800- OCH 1900-TAL

Under modern tid har intresset för trädgårdsodling ökat stadigt – så även samhällets strävan att styra över odlandet med hjälp av parker som föredömen och inrättandet av både institutioner och…

ALMAR

Om träden vi älskar och dödar- När almen tystnar

När almen tystnar är en hyllning och en sorgesång över träden vi älskar, och en svidande vidräkning med vår direkt avgörande roll i deras död. Träd bär på berättelser och…

NM 7080, Johan Fredrik Krouthén, Trädgårdsinteriör från Linköping, Utf. 1887 - 1888, Olja på duk

TRÄDGÅRDEN – KONST OCH NATUR UNDER SEX SEKLER Nationalmuseum februari 2023 – 7 januari 2024.

Johan Fredrik Krouthén: ”Trädgårdsinteriör från Linköping”, 1887 – 1888, olja på duk, Nationalmuseum (beskuren). Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum Utställningen Trädgården – konst och natur under sex sekler visar hur trädgården skildrats…

Statens-Jarnvagar-som-tradgardsmastare

STATENS JÄRNVÄGAR SOM TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Järnvägen är en av de innovationer som påverkat modern samhällsutveckling allra mest. När de första stambanorna började att byggas i mitten av 1800-talet anlades planteringar som en integrerad komponent i…

Pathways

STIGARNAS VÄRDE SOM KULTURARV

Människans historia och kulturarv på olika platser är ofta väl utforskad och dokumenterad. En ny antologi, som givits ut av tre svenska forskare, behandlar det som knyter samman platserna –…

io

FERDINAND von WRIGHT

  FERDINAND von WRIGHT Målare och tecknare. Född 19 mars 1822 på Haminanlax nära Kuopio, Finland, död där 31 juli 1906. Utbildning: Robert Wilhelm Ekmans teckningsundervisning i Åbo samt en…

Granskog

GRANEN TOG 10 000 ÅR PÅ SIG ATT ÅTERERÖVRA SVERIGE

Foto: Kavelgrisen (Wikimedia Commons CC-BY-3.0) En ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att det tog mer än 10 000 år från det att de första granarna kom tillbaka till…

1

MUSEIMATERIAL VISAR HUR SKÅNES FLORA FÖRÄNDRATS PÅ 200 ÅR

Floran i de tio socknarna ominventerades till fots och cykel 2019. Foto: Cassandra Hallman Genom att djupdyka i museisamlingar och arkiv har forskare lyckats kartlägga Skånes florautveckling under 200 år….

Carl-von-Linne

CARL VON LINNÉ

Carl von Linné är kanske världens mest kände svensk genom sitt epokgörande arbete med att katalogisera växter och djur och ge dem sina latinska namn. Det här är berättelsen om…