TONSÄTTAREN OCH MUSIKERN EMILIE HOLMBERG HAMMARSKÖLD

År 1844 försvann den unga kompositören, pianisten och sångerskan Emilie Holmberg (1821–1854 )Emelie Augusta Kristina Holmberg,  plötsligt från den svenska musikscenen för att dyka upp i Amerikas sydstater, där hon snabbt skapade sig ett namn. Hon var där strax före Jenny Lind, som skymtar i denna skildring, liksom andra välkända namn som Fredrika Bremer, Carl Jonas Love Almqvist och violinisten Ole Bull.

Redan som tonåring hade Emilie skrivit ett stort antal sånger och kunde innan flytten till Amerika räkna fem utgivna sånghäften som kompositör. Emilie påverkades starkt av giftermålet med  brukspatronen Hjalmar Hammarsköld, som hamnat i ekonomisk kris och flydde från sina fordringsägare för att söka en ny framtid i Förenta staterna.

Men främst handlar boken om hennes breda musikaliska repertoar och konsertverksamhet i den amerikanska miljö hon vistades i med såväl kvinnofrågan som slaveriet, ett krig med Mexiko och ett annalkande inbördeskrig i fonden. Hon gick bort redan 1854.

Bokens huvudförfattare Harald Henrysson har tidigare fördjupat sig i en annan familjs framgångar i musiklivet i USA i David Björling och hans söner i Amerika – en sångarfamiljs saga börjar. Musikvetaren och docenten Lennart Hedwall har tidigare behandlat Emilie Holmberg Hammarskölds sånger i sin översikt av den svenska romansens historia, På sångens vägnar. I ett längre, avslutande kapitel ger han en fördjupad bild av Emilies musikskapande.

Harald Henrysson:
Tonsättare i Sverige, musiker i Amerika. Emilie Holmberg Hammarsköld (1821–1854) – en kvinnlig pionjär
Förlags AB Björnen
Utkom 2023