Emanuel Swedenborg

Emanuel Swedenborg

Porträtt av: Swedenborg av Carl Frederik von Breda.

Porträtt av: Swedenborg av Carl Frederik von Breda.

Född 29 januari 1688 i Sankt Jakobs församling i Stockholm, Död 29 mars 1772 (84 år gammal), London, England.
Utbildning: Uppsala universitet. Yrken
Gruvingenjör, Anatomist, Astronomer, Författare.
Yttersta domen och Kristi återkomst påbörjades 1757.
Swedenborg hade en produktiv karriär som uppfinnare och vetenskapsman. År 1741, vid 53 års ålder, gick han in i en andlig fas där han började uppleva drömmar och visioner, särskilt under påskhelgen den 6 april 1744. Hans upplevelser kulminerade i ett ”andligt uppvaknande” där han fick en uppenbarelse om att Jesus Kristus hade utsett honom att skriva The Heavenly Doctrine för att reformera kristendomen. Enligt Den himmelska läran hade Herren öppnat Swedenborgs andliga ögon så att han från och med nu fritt kunde besöka himmel och helvete för att samtala med änglar, demoner och andra andar, och att den yttersta domen hade inträffat redan 1757, året innan De Nova Hierosolyma et ejus doctrina coelesti (engelska: Concerning the New Jerusalem and its Heavenly Doctrine) publicerades 1758. Under de sista 28 åren av sitt liv skrev Swedenborg 18 publicerade teologiska verk – och flera andra som förblev opublicerade. Han kallade sig själv för ”Herren Jesu Kristi tjänare” i True Christian Religion, som han själv publicerade. Vissa anhängare av Den himmelska läran anser att av hans teologiska verk är det bara de som publicerades av Swedenborg själv som är fullständigt gudomligt inspirerade.  Andra har betraktat alla Swedenborgs teologiska verk som lika inspirerade och säger till exempel att det faktum att vissa verk ”inte skrevs ut i en slutredigerad form för publicering inte gör ett enda uttalande mindre trovärdigt än uttalandena i något av de andra verken”.  Den nya kyrkan, även känd som Swedenborgianism, är en restaurationsinriktad kristen riktning som ursprungligen grundades 1787 och består av flera historiskt relaterade kristna kyrkor som vördar Swedenborgs skrifter som uppenbarelse.

Mer på: