Fotografiska öppnar i New York

I New York, på Manhattan, finns nu ett Fotografiska. Denna svenska kulturverksamhet går på export till fotografins centrum när Fotografiska New York öppnar 14 december. En efterlängtad mötesplats dedikerad fotografi när entreprenörerna och grundarna Per och Jan Broman ser ett av sina mål gå i uppfyllelse. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr hyllar hur denna svenska kulturinstitution sätter Stockholm på den internationella kartan.

Fotografiska slår upp portarna i New York 14 december. Mitt i denna pulserande smältdegel finns nu en svensk kulturinstitution vars vision är att bidra till en mer medveten värld – och det på 281 Park Avenue South i Church Missions House, en historisk byggnad i området som kallas Charity Road.


Foto: Adrian Gaut
– Vi känner oss stolta inte bara som grundare utan även som stockholmare och svenska entreprenörer att Fotografiska nu öppnar i New York. Målet från starten av Fotografiska var att bygga världens bästa mötesplats dedikerat fotografi. Efter snart tio år är detta mål uppnått i Stockholm med hjälp av extremt passionerade samt engagerade medarbetare och fotografer, säger Jan Broman och Per Broman, grundare av Fotografiska.

Per Broman och Jan Broman grundare av Fotografiska, nu stolta vid öppningen av Fotografiska New York. Foto: Thomas Nilsson

För Anna König Jerlmyr, Stockholms finansborgarråd, är Fotografiskas betydelse för Stockholm något hon framhåller med stolthet.

– Fotografiska är en juvel i Stockholm som skapar nya insikter och möten mellan både inhemska och internationella besökare. För mig är det en plats som symboliserar de värden som Stockholm står för som öppenhet, hållbarhet och medmänsklighet. Fotografiska uppmärksammar skilda teman i sina utställningar, där bilderna berättar om vår dåtid, samtid och framtid, vilket gör att Fotografiska även bidrar till det viktiga samtalet om vilken värld vi vill se framåt.

Sverige är duktigt på att leverera artister och skådespelare till ”The Promised Land of Opportunities”. Men att en hel svensk kulturverksamhet går på export hör inte till vanligheterna, ännu ovanligare är att det sker på Manhattan. Vilket Anna König Jerlmyr ser som ett ytterst positivt sätt att positionera Sverige i New York.

– Äntligen! Bilder säger så mycket mer än text och jag är stolt över att fler kommer få möjlighet att beröras när nu Fotografiska öppnar i New York. Förhoppningsvis kommer det också att stärka intresset för Stockholm ytterligare eftersom det var här allt började. Genom sina utställningar bidrar Fotografiska till att sätta ljus på en rad olika frågor, områden som berör miljön, religion och social kultur. På så sätt bidrar verksamheten till ett vidgat förhållningssätt hos besökarna och en fördjupad förståelse för de ämnen som uppmärksammas.


Foto: Helene Schmitz, svensk konstfotograf är en av fem fotografer som öppnar Fotografiska New York. Thinking Like a Mountain (2017) © Helene Schmitz

Bröderna Broman började leta hus i New York redan 2013 och fann denna slumrande pärla två år senare. Då huset är kulturminnesskyddat och 1800-talshus är ovanliga i staden där det ständigt byggs nytt och större, tog sen en ytterst väl kontrollerad ombyggnation vid – och drog ut på tiden. Men det var det värt. Fotografiska New York är en magisk mötesplats full av fotografi, vacker arkitektur och inspiration för alla sinnen.

– Redan från början hade vi en dröm att skapa flera fotografiska museum och mötesplatser ute i världen där Tallinn var först ut i somras. När vi nu går in i staden med mest brus, är det ett brus som kommer lära oss mycket som vi kan ta vidare i vår fortsatta expansion. Var vi än öppnar ska den där särskilda Fotografiska-känslan finnas och jag är övertygad om att svenskar som besöker New York kommer känna igen sig och uppleva Fotografiska New York som en attraktiv mötesplats, precis som de gör i Stockholm, berättar Jan Broman.

Byggnaden från 1894 har unika kvaliteter och en mycket speciell historia med sina gedigna rötter i att husera verksamheter som vill göra skillnad. Church Missions House byggdes från början till en mängd frivilligorganisationer som på olika sätt engagerat arbetade för bättre förhållanden i samhället. En tradition som Fotografiska, som genom fotografins förmåga att väcka känslor och skapa debatt ständigt lyfter viktiga samhällsfrågor, känner sig hemma hos.

– För oss handlar Fotografiska, var det än ligger, om att erbjuda människor en plats som skapar en känsla av meningsfullhet, av inspiration, nya tankar och upplevelser. En mötesplats du vill göra din och återvända till, avslutar Per Broman.

Här på Fotografiska New York kommer visas cirka 20 utställningar per år kombinerat med ett mycket ambitiöst program av uppträdanden, seminarier, sköna häng och inspirerande umgänge. Till det Steven Star, en av stadens mest uppskattade stjärnrestauratörer, som serverar en mix av europeiskt och amerikanskt kök, samt en eventverksamhet och cocktailbar placerad i den lilla före detta kyrkan som hör till museet.

Fotnot: Fotografiska New York öppnar med fem soloutställningar varav en är svenska Helene Schmitz samt Ellen von Unwerth, Tawny Chatmon, Adi Nes, och i ett samarbete med TIME visas verk av Anastasia Taylor-Lind.

 

Margita Ingwall
PR-chef
+46(0)70-456 14 61
margita.ingwall@fotografiska.se

Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Här finns även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017 som bjuder på hållbar njutning och magisk utsikt över vattnet. Dessutom en cool bar samt inspirerande lokaler för olika evenemang och konferenser, en hyllad foto-akademi och en butik med ett stort urval av fotoböcker. Allt samlat i det vackra Stora Tullhuset från 1910-talet.

Museets kärna är ett nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 190 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ansvar och ta ställning i kontroversiella frågor har Fotografiska ett tydligt inflytande och spelar en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt ”To inspire a more conscious world”, att bidra till en mer medveten värld. Att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan.

Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och har öppnat i Telliskivii Creative City i Tallinn samt Park Avenue South i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen och skapa mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.