Anonym 100-åring skänker X:et till Moderna Museet

9af9132ba99da1bd_800x800arKonstnärens hus från 1942 mäter 250 x 360 cm och är inte bara X:ets till ytan största verk, utan blev idag även ett prisrekord för konstnären: 1 138 602kr. Som en gest inför sin hundraårsdag donerar en anonym köpare mästerverket till Moderna Museet.

Sven X:et Erixson (1899 – 1970) är en av Sveriges folkkäraste konstnärer tillika Stockholmsskildare och mästare i att beskriva människors stilla vardag. konsthistorikern Ulf Linde har beskrivit honom som att han målade sitt liv, istället för att skriva om det. Verket fångar en sommardag i Saltsjöbaden med familjen i full sysselsättning. Det städas, röjs och serveras fika. Men högt i skyn anas att idyllen skuggas av allvar: Det är beredskapsår och Sverige står redo. Flygplanen passerar i formation i övre högra hörnet.

Målningen har ägts av teater- och TV-mannen Bengt Lagerkvist, som även samarbetade med X:et i sina teaterproduktioner. Bengt Lagerkvist, som gick ur tiden för ett år sedan, är son till skalden Pär Lagerkvist och förde, liksom sin far, ut sitt stora konstintresse till folket. Hans konstprogram Konstalmanackan och Konstpaus, repriseras fortfarande i SVT.

– Den här målningen väcker starka känslor hos mig och jag minns dessa år som dramatiska och de påverkade mig mycket i livet. Verket är också starkt och härligt och jag hoppas att det kommer att glädja en stor publik, säger den anonyme köparen.

– Det känns underbart med sådana här historier, kedjan av folkbildning kan fortsätta in i framtiden. X:et älskas av så många, Bengt Lagerkvist förde ut konsten i TV och nu hamnar det här fantastiska verket i en sådan betydande offentlig samling som Moderna Museets, säger Anna-Karin Pusic, chef för Fine Art på Bukowskis.

Moderna Museet har redan ett antal verk av konstnären då han tillhör de självskrivna inom svensk modernism. Den mest berömda målningen torde vara Slussen daterad 1937.

Axel Eriksson