Subjektivt utvalt i Nationalmuseum Designs första utställning

Den 6 februari öppnar Nationalmuseum Design i Kulturhuset i Stockholm. Den första utställningen är ett samarbete med podcasten Summit och innehåller högst personliga och subjektiva val. I Subjektiviteter – utvald design väljer både formgivare och museet föremål av varandra.cerj5e62sgnycybnypeo

Mitt under Stockholm Furniture & Light Fair öppnar Nationalmuseum Design sin första utställning Subjektiviteter. Den är ett samarbete med arkitektur- och designpodcasten Summit och innehåller högst personliga och subjektiva urval i tre led. I det första har Summit valt ut ett antal representanter för den svenska designscenen. Det är totalt 24 formgivare mellan 82 och 31 år som är verksamma inom olika områden av fältet. Formgivarna har sedan själva valt ut ett –

 Bildtext
Sven Palmqvist, skål Fuga. Vald av Claesson Koivisto Rune.
Front, papperskorg Bin. Vald av Lycke von Schantz.

-favoritföremål från museets designsamling tillsammans med en kort motivering. Det tredje valet har museet gjort genom att välja ut ett antal föremål ur formgivarnas egen produktion.

Subjektiviteter har flera syften. Ett är att visa upp och tillgängliggöra delar av museets samling med fokus på samtid och 1900-tal under tiden när museibyggnaden är stängd för renovering. Ett annat är att initiera och förstärka relationen mellan en av Sveriges äldsta institutioner inom konsthantverk och design och de utövare vars verk ska bevaras för kommande generationer. Ett tredje, och inte minst angeläget, är att visa upp ett tvärsnitt av den mångsidiga svenska designscenen; vilka som formar den och vilka kvaliteter och egenskaper den rymmer.

De formgivare som medverkar i Subjektiviteter är: Anton Alvarez, Åke Axelsson, Lena Bergström, Thomas Bernstrand, Jonas Bohlin, Ulla Christiansson, Claesson Koivisto Rune, Jonas Forsman, Front, Samir Alj Fält, Monica Förster, Gunilla Hedlund, Matti Klenell, Anna Kraitz, Jonas Lindvall, Erika Lövqvist, Note Design Studio, Gustav Person, Lycke von Schantz, Snickeriet, Per B Sundberg, Uglycute, Veryday och Ann Wåhlström.

Urvalet till utställningen har gjorts av Anders Bengtsson och Micael Ernstell på Nationalmuseum och Daniel Golling och Gustaf Kjellin på Summit.

Nationalmuseum Design öppnar i Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm den 6 februari och erbjuder besökarna utställningar, samarbeten och programverksamhet inom design. Det är ett sätt för museet att experimentera mer fritt och hitta nya former för dialog mellan designsamlingen och besökarna.

Utställningen Subjektiviteter – utvald design visas på Nationalmuseum Design i Kulturhuset, Stockholm från den 6 februari till den 22 mars 2015.

Presskontakt
Anders Bengtsson, intendent konsthantverk och design
anders.bengtsson@nationalmuseum.se, 08-5195 4385
Micael Ernstell, intendent konsthantverk och design
micael.ernstell@nationalmuseum.se, 08-5195 4392
Daniel Golling, Summit, daniel@summitunlimited.se, 0730-48 10 75
Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum
hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien på Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset i Stockholm.

Summit är en oberoende podcast om arkitektur och design. Varannan vecka bjuder Summit på nyheter från den formgivna världen, analyser och djupare nedslag från aktuella platser. Summit är också ett förlag för böcker om arkitektur och design och har instiftat det nordiska resestipendiet Summit Travel Grant. Bakom Summit, som lanserades i januari 2013, står Daniel Golling och Gustaf Kjellin. www.summitunlimited.se.

BMW Sverige AB är huvudsponsor för Nationalmuseum Design. Nationalmuseum samarbetar även med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Axel Eriksson