Fotografiska inför fritt inträde för ökad integration

Över 50 miljoner människor är på flykt från krig och katastrofer i världen. Behovet av hjälp är enormt samtidigt som främlingsfientligheten ökar i Sverige. Fram till nyvalet inför Fotografiska fritt inträde för att sätta fokus på Sverige som ett land där humanismen står i fokus. Fritt inträde gäller alla som medverkar till att nya och etablerade svenskar möts genom Kompis Sverige. qqltvbfi8tifeawsj6et

Konstens roll i samhället är bland annat att skapa förståelse, för oss själva och för andra. Konsten och kulturen ger oss en möjlighet att se saker ur olika perspektiv vilket främjar toleransen i en tid då samhället allt mer präglas av ett vi mot dom.

Sverige har en tradition av att vara ett land som står för humanism, demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige har varit en stark röst i världen för utsattas rättigheter, medlat i konflikter och fungerat som en säker och trygg plats för människor på flykt. Men Sverige förändras.

»Det blåser starka främlingsfientliga vindar övervårt land. 22 mars bestämmer vi vilket Sverige vi
vill leva i. Här och nu spelar konsten en mycket viktig roll. Vi vill få människor att mötas och vår förhoppning är att fler kulturinstitutioner ska ta efter«, berättar Fotografiskas VD Anna Berggren.

Fotografiskas initiativ sker i samarbete med Röda korsets verksamhet Kompis Sverige som matchar ihop och skapar möten mellan etablerade och nya svenskar. Kompisrelationerna ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar. Genom att skapa vänskapsrelationer på individnivå ges nödvändiga förutsättningar för ett väl fungerande och mångkulturellt samhälle. Ett Sverige där gränserna mellan etablerade och nya svenskar suddas ut.

»Vi har en dröm om att förändra Sverige genom att skapa möten mellan människor«, säger Pegah Afsharian, initiativtagare till Kompis Sverige.

»Fotografiska är en plats som lockar många gäster som vanligtvis inte brukar känna sig välkomna i ’kultursverige’. Vår förhoppning är att vi med konstens hjälp tillsammans ska kunna få många fler etablerade och oetablerade svenskar att mötas«, säger Natassia Fry, initiativtagare till Kompis Sverige.

Fotografiska erbjuder alla Kompis Sveriges deltagare fri entré för att hjälpa etablerade och nya svenskar att mötas. Fotografiska har öppet 9–23 veckans alla dagar för att så många som möjligt ska kunna komma.

Vill du också ha en kompis? Läs mer om Kompis Sveriges verksamhet och hur det går till att bli Kompis: www.kompissverige.se

För ytterligare information, pressbilder och intervjuer kontakta Jens Hollingby. För intervjuer finns representanter från Fotografiska och Kompis Sverige tillgängliga samt kompispar som träffats genom Kompis Sverige verksamhet.

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Jens Hollingby