Tomas Lacke är ett namn som har figurerat i konstsammanhang i närmare 20 år.

Åkersbergasonen Tomas Lacke tomaslackestudio2017är ett namn som har figurerat i konstsammanhang i närmare 20 år. Med sin traditionella arbetarklassbakgrund är han en udda fågel i Sveriges konstvärld. År efter år av hårt och målmedvetet arbete har gett resultat. Hans konst ställs ut i gallerier och konsthallar över hela landet och samlare från norr till söder investerar i hans verk.
 
Hans skapande har gått igenom flera konkreta faser, men den röda tråden har alltid funnits där. Ett poetiskt vemod med inslag av sakral mystik, färgat av religiösa undertoner, ångestladdad suggestion och på senare tid även barn, som med nyfiken blick, utforskar en förvriden värld.
 
De tidiga åren i Lackes skapande kretsade kring mörkare popkonst med tydliga influenser av gatukonst. Idag innefattar hans konstnärliga produktion abstrakt måleri, figurationer, installationer och avancerade skulpturer. Just sistnämnda grenen av hans konstnärskap har på allvar befäst hans ställning som ett av de viktiga framtidsnamnen inom svensk konst. Denna utveckling cementerades ytterligare när Österåkers kommun köpte en av hans större skulpturer, som monterades 100 meter från hans eget galleri, Galleri Lacke.
 

Cirkeln är nu sluten, och Lackes konst kommer nu att skådas av framtida generationer, på den mark han kommer ifrån, och där hans barn är födda.tomaslackeinfo

Text av Mikael Altersten 2017, konstnär