MONICA COHN- ”Allt kan trigga igång mig och min kreativitet”

Konstnär Monica Cohn.

Konstnär Monica Cohn.

Hur kom du fram till att du ville börja med måleri arbeta som konstnär?

”Jag växte upp i en konstintresserad familj, men det var framförallt min mamma som introducerade mig till konsten, och på våra utlandssemestrar besökte vi flera av Europas mest kända museum. Under min skolgång så valde jag alltid att gå till extra lektioner i teckning, det kallades frivillig teckning men innehöll även måleri. Det fanns inte några avancerade material, så jag började själv ta friheten att skapa från tillexempel gamla tidningar. Jag har alltid tyckt om att få experimentera med att skapa olika material och kreativa former. Papper, tyg, färg och naturmaterial som batik, vävning, skulptur och keramik är några av de medier jag använt. Jag har arbetat både med stora ytor som små bilder, skulpterat utomhus med allt möjligt som går att använda, och även hittat gammalt förbrukat material som jag lagt till i mitt skapande. ”Allt kan trigga igång mig och min kreativitet.”

Var får du din inspiration ifrån?

”Jag hittar inspiration i allt jag ser runt omkring mig. Oavsett om jag är på väg till havet i Falsterbo, eller tar cykeln in till stan i Malmö, så tittar jag mycket på omgivningen och tar in färger, perspektiv och former. Även när jag ser och möter människor, så uppfattar jag det unika och speciella.”

Vad hade du kallat ditt sätt att måla?

”Jag ser min form att skapa som Modernt måleri, eftersom jag experimenterar och inspireras av nutid. Mitt måleri (mina bilder) uttrycker mina egna idéer, med allt jag etablerat genom erfarenhet och utveckling som konstnär. Jag skulle även beskriva mitt måleri som Impressionistiskt, eftersom jag målar en del utav det jag ser och inte strävar efter att ta med allt som finns i mitt synfält. Någon gång kan det bli Expressionistiskt, som de gånger jag använder en mix av färger och ett speciellt uttryck.”

Hur arbetar du med att skapa nytt material och jobba kreativt under tuffa perioder? 

”Vissa perioder kan jag gå länge och fundera, så jag använder mig av en bok där jag samlar inspiration, som jag sen kan använda som källa till mitt måleri. Den innehåller olika idéer som jag skriver ner eller enkla skisser och led ord. Jag har alltid kameran till hands, och tar massvis av foton av allt som jag tycker om och inspireras av. Det kan till och med vara ett foto ifrån någon vacker bild jag sett i en film på TV, då hämtar jag mobilen. Alla intryck jag får kan kanske bli till någon ny målning, eller ge mig en färgkombination at arbeta med. Men några idéer finns bara där, lagrade i mitt huvud, och dyker upp oväntat när jag målar.”

Vad får dig att välja ett namn eller sätta ett visuellt uttryck till en målning?

”Det är svårt att säga hur och när namnet på en tavla kommer eller dyker upp. Någon gång kan det finnas till redan innan jag börjar måla, andra gånger blir det tydligt under tiden jag arbetar eller efter målningen blivit färdig. Samma magkänsla som jag har när jag lägger på en färg på en duk, får jag när det kommer till att sätta namn på mina målningar. Det är en del av min kreativa process, det bara kommer.”

Vad kan vi förvänta oss att se ifrån dig?

”Jag kommer att fortsätta arbeta med det jag aktuellt skapar, och måla på stora ytor med experimentella nyanser. Men jag testar alltid nya färgkombinationer och motiv som inspirerar mig i stunden, och just nu är det förenklade krokier med nya perspektiv och konstruktioner. Det finns fortfarande så mycket att jobba med som jag inte har provat på.”

MONICA COHN