Marianne Lindberg De Geer till Wanås Konst i höst

Mammaropen på Wanås, Marianne Lindberg De Geers ljudverk, Jag tänker på mig själv – Wanås 2003, 2003. Foto Anders Norrsell.

Om utställningen

I centrum i presentationen är skulpturen And the Wind Cries Mary. Konstnären beskriver den som ”en parafras på bilder vi sett av störtade diktatorer, men den handlar också, om man så vill, om en traumatiserad barndom, eller uttrycker kanske känslan av att släppa taget om något/någon. Idén om uttrycket växte fram eftersom alla mina utomhusskulpturer på ett eller annat sätt blivit vandaliserade. Och att jag aldrig sett en skulptur i det offentliga rummet som varit vandaliserad från början. Den är gjord i ett perfekt stycke, som sedan kluvits i 5 delar.”

I flera år har Lindberg De Geer arbetat med gosedjur, söta kaniner, i grafik såväl som skulptur, ett motiv hon utvecklar i en av sina senaste skulpturer av granit som tidigare bara visats på Färgfabriken. Den visas parallellt med några äldre konstverk som kombinerar humor och död två motpoler som alltid är närvarande hos Lindberg De Geer. Lindberg De Geer arbetar med en mängd olika uttryck och tekniker – skulptur, måleri, film, text, fotografi och ljud – men ofta har verken fått samma titel, Jag tänker på mig själv. Det är också titeln på det permanenta konstverket i skulpturparken Jag tänker på mig själv – Wanås 2003.

Marianne Lindberg De Geer är högaktuell i höst. Hon följer upp sin debutroman På drift med fortsättningen Under belägring som släpps den 19 september på Brombergs Bokförlag. Konstnären kommer till Wanås Konst söndag 4 november för att berätta om sin konst.

Återblick

Sedan 2011 ser vi tillbaka på permanenta verk i samlingen och tidigare års utställningar. Utställningsserien Återblick gör det möjligt att titta närmare på ett konstnärskap som på Wanås förknippas med ett enda konstverk och att få en inblick i vad konstnären arbetar med idag. Programserien Återblick omfattar utställningar med Charlotte Gyllenhammar (2011), Sissel Tolaas (2012), Graf Spee-konstnärerna – Jan Håfström, Juan Pedro Fabra Guemberena, Michael von Hauswolff (2014) – Past Performance (2015), Per Kirkeby (2016) och Återblick 1987, en presentation av den första utställningen (2017).


Om Marianne Lindberg De Geer

Marianne Lindberg De Geers (född 1946, verksam i Stockholm) ljudverk Jag tänker på mig själv – Wanås 2003 är en del av Wanås Konsts samling. Flera av hennes verk har samma titel och genom dem iklär hon sig olika indentiteter och utforskar familjen, konstvärlden, makt och ideal. Hon har haft separatutställningar på bl.a. Göteborgs konstmuseum (1994) och Färgfabriken i Stockholm (2017). Mellan 2013 och 2016 var hon chef för Konst och Design på Kulturhuset i Stockholm och 2017 romandebuterade hon med På drif t(Brombergs Bokförlag).

 Återblick – Marianne Lindberg De Geer
Vernissage:
lördag 29 september, 2018
Program:
Konstnärssamtal Marianne Lindberg De Geer, söndag 4 november kl. 13.30
Utställningsperiod: 29 september – 21 december, 2018
Curator:
Malin Gustavsson

………………………………………………………..

Pågående utställningar 2018

Separatutställningar: Chiharu Shiota, Katarina Löfström
Specialprojekt: Poul Gernes
Utställningsperiod
: 6 maj – 4 november 2018
Curators:
Elisabeth Millqvist och Mattias Givell

Barnbokspremiär och utställning
Thom Lundberg & Per Enoksson
, Upp upp i högsta trädet, barnbok och utställning
Ny konstbarnbok och utställning i konsthallen.
Utställningsperiod: 9 juni – 23 september, 2018

………………………………………………………..

För mer information vänligen kontakta:

Sofia Bertilsson, presskontakt
0733-86 68 20, press@wanaskonst.se

Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar/The Wanås Foundation
Wanås, SE-289 90 Knislinge
http://www.wanaskonst.se/sv-se/

Pressrum:  http://news.cision.com/se/wanas-konst  (här finns fler bilder för nedladdning)

………………………………………………………..

Alltid på Wanås

Skulpturparken med samlingen öppen året runt, dagligen kl. 10 – 17.
Konsthallen öppen 1 okt – 4 nov, tis – sön, kl. 11–16, 5 nov – 21 dec, tor – sön, kl. 11–16.
Specialöppet under Höstlovet.

På Wanås: Konsthall, Shop & Deli, samt Wanås Restaurant Hotel
För öppettider Wanås Restaurant Hotel vänligen se hemsida www.wanasrh.seFor questions and further information, please contact: 
Sofia Bertilsson, 46 (0)733 86 68 20, press@wanaskonst.se 
Web: www.wanaskonst.se 

Axel Eriksson