PRINSENS KÄNDA OCH OKÄNDA SKATTER – KONST OCH KONSTHANTVERK UR WALDEMARSUDDES SAMLINGAR Prins Eugens Waldemarsudde 22 april 2023 – 17 mars 2024.

Förgyllda ljusstakar i empirestil från 1800-talets första hälft. Foto: Lars Engelhardt

Förgyllda ljusstakar i empirestil från 1800-talets första hälft. Foto: Lars Engelhardt

Efter ett omfattande och flerårigt arbete med att gå igenom Waldemarsuddes hela bestånd av konsthantverk och design presenteras nu en utställning i hela slottsbyggnaden som fokuserar på såväl högkvalitativa konsthantverksföremål som sällan visats, som på välkända favoriter av målningar ur samlingarna av prins Eugen och andra konstnärer.

Förutom konsthantverk i glas, stengods, silver, porslin, marmor och brons samt möbler kommer även måleri, teckningskonst och skulptur att visas. I utställningen tecknas bilden av prins Eugens insatser som konstnär, formgivare och inredare samt hans roll som samlare.

I en del av utställningen fördjupas bilden av prins Eugen som formgivare av Waldemarsuddekrukan, stolar, smycken med mera, men också hans förvärv av möbler och konsthantverk till sitt hem Waldemarsudde. I en annan del av utställningen intar prins Eugen på nytt sin forna ateljé, i en lustfull presentation av målningar och målade förstudier till såväl stafflimåleri som till hans monumentala fresk ”Staden vid vattnet” i Stockholms stadshus. På övervåningen visas också ett urval av prinsens betydande samlingar av måleri av svenska, övriga skandinaviska och franska konstnärer.

I samband med utställningens öppnande tillgängliggörs museets bestånd av konsthantverk och design, om drygt 900 föremål, på museets webbplats.

Axel Eriksson