ZORN UNDER YTAN Zornmuseet 18 maj – 3 september 2023.

Vid förra sekelskiftet var Anders Zorn en av Europas mest hyllade konstnärer. Kungar, presidenter, finansmän och kulturpersonligheter stod på rad för att få sina porträtt målade av den berömde svensken. Hans bilder av badande kvinnor vann allmän uppskattning och hans etsningar nådde priser högre än någon annan konstnärs.

I dag är Zorn kanske mindre känd, åtminstone utanför Sverige, men de som möter hans målningar och akvareller kan ännu fascineras av hans briljanta teknik och hur lätt han tycktes skapa sina verk. Det är som om de tillkommit utan ansträngning.

Utställningen Zorn under ytan erbjuder en bred exposé över Anders Zorns konstnärskap. Den riktar också strålkastarljuset på det som finns under ytan i de välkända verken, det vill säga Zorns teknik och material. Röntgenbilder, färganalyser, skisser och fotografier ger en inblick i den process som ledde från idé fram till färdig bild.

Utställningen vill visa att målningar som ger intryck av improvisation faktiskt föregicks av otaliga skisser och studier, konstnärliga överväganden och djup kunskap om de material som används. För Zorn var konst ett hantverk som måste läras från grunden och i alla aspekter; själv var han kapabel till allt och i vilken teknik som helst.

Utställningen är i stor utsträckning baserad på konsthistoriker Emma Janssons forskning om Zorns teknik, presenterad i en doktorsavhandling vid Stockholms universitet 2022.

Zornmuseet

Axel Eriksson