Roger Ballen’s Theater of the Absurd

Roger Ballen’s Theater of the Absurd

Roger Ballen Theater of the Absurd 14 mars – 7 juni 2014.

I över 40 år har Roger Ballen med starka svartvita djupt existentiella fotografier skildrat en verklighet där människor och djur är fångade i en obegriplig och ologisk värld – en absurd teater. Roger Ballen ser sitt konstnärskap som en övning i att definiera sig själv. Utställningen på Fotografiska presenterar över 100 verk från 1970-talet fram till idag. Och tre ton grus.

Roger Ballen är född 1950 i New York och sedan mer än 30 år bosatt och verksam i Johannesburg, Sydafrika. Hans särpräglade stil har utvecklats från en dokumentär inriktning till en mer abstrakt, metaforisk och introspektiv hållning. Med tiden har han genom att kombinera fotografi, skulptur, film och installationer skapat en helt egen värld.. Han beskriver sitt konstnärskap som djupt psykologiskt och existentiellt; att skapa konst är en övning i att definiera sig själv.

Roger Ballen har under sin tid som fotograf porträtterat en verklighet där människor och djur är fast i en obegriplig värld där man kan utsättas för vad som helst, hur ologiskt det än må vara. Roger Ballens fotografier skildrar en tragisk verklighet, utan ideal, renhet och mål, där de inblandades handlingar förefaller vara fåfänga och absurda. Denna värld framställs i fotografier som inte bara är vackra. Den mänskliga komedin är ständigt närvarande i hans bilder. Utställningen belyser människans lott, och Ballens bildvärld kan kanske ändra vårt sätt att se; både på mänskligheten och på fotografin.

Roger Ballens arbeten har visats på prestigefulla institutioner världen över och han är representerad i museisamlingar som Centre Georges Pompidou, Paris; Tate, London och Museum of Modern Art, New York. Sedan 1982 har han gett ut tolv böcker och hans nästa bok, Asylum of the Birds, publiceras av Thames and Hudson i mars 2014.

I utställningen på Fotografiska visas 105 fotografier från 1970-talet fram till idag, varav många aldrig tidigare har ställts ut. Presentationen innehåller också en platsspecifik installation med teckningar och föremål som sammanställts särskilt för utställningen. Roger Ballen kommer besöka loppisar i Stockholmområdet under veckan utställningen öppnar för att samla material som tillsammans med tre ton grus kommer utgöra installationen på Fotografiska.
Kortfilmen Asylum of the Birds presenteras under utställningsperioden.

En illustrerad katalog i begränsad upplaga ges ut i samband med utställningen.

Theater of the Absurd är producerad av Fotografiska, med Anette Skuggedal och Ellen-K Willas, PUG som curatorer. Konstnären närvarar under pressvisningen.

Definition. Det absurdas teater är ett drama där normala konventioner och dramatiska strukturer ignoreras eller ändras för att framställa livet som irrationellt eller meningslöst.

 

För ytterligare frågor, pressbilder, eller anmälan till pressvisning den 13 mars klockan 13.00, kontakta Jens Hollingby:

jens.hollingby@fotografiska.se +46 (0) 70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Jens Hollingby