Fotografiska- Idag blir 39 000 unga flickor bortgifta

 

Stephanie Sinclair / Fotografiska For Life Too Young to Wed 24 april – 18 maj

För de flesta är det självklart att barn inte ska tvingas in i ett äktenskap. För miljoner flickor är det en grym realitet. Man tar ifrån dem barndomen, avbryter skolgången och ökar risken för övergrepp. En del är så unga när de blir bortgifta att de håller hårt i sina leksaker under bröllopsceremonin. De flesta kommer bli mödrar själva medan de fortfarande är barn.

Nu visar Fotografiska projektet Too Young to Wed. Ett projekt av Stephanie Sinclair och Jessica Dimmock för att öka medvetenheten om barnäktenskap runt om i världen. Den prisbelönta fotografen Stephanie Sinclair har sedan tio år tillbaka vigt sitt liv åt att dokumentera barnäktenskap. I dag samarbetar hon bland annat med den uppmärksammade filmaren och fotografen Jessica Dimmock vars intima bildspråk fokuserar på mänskliga relationer.

Idag finns det ungefär 67 miljoner unga kvinnor mellan 20-24 år som har blivit bortgifta innan de fyllde 18 år. Om ingenting görs kommer mer än 142 miljoner barnäktenskap genomföras under kommande årtionde. Det innebär att 39 000 flickor blir bortgifta mot sin vilja varje dag.

Den främsta orsaken varför föräldrar väljer att gifta bort sina barn, i synnerhet sina döttrar, är fattigdom. Ett tidigt giftermål anses vara enda möjligheten för familjens överlevnad. Många ser också ett tidigt giftermål som ett skydd mot våld och sexuella övergrepp. Vidare är äktenskapet ett sätt att undvika en situation där dottern blir gravid utanför äktenskapet med stigmatisering av familjen som följd..

Barnäktenskap äventyrar flickors rätt till utbildning, hälsa, överlevnad och personlig utveckling. När de väl är gifta är det inte många som fortsätter i skolan. Hon får på så sätt inte chansen att göra egna val i livet, som att själv välja om och när hon ska gifta sig, och med vem i så fall.

Makarna är oftast mycket äldre än flickorna de gifter sig med. Flickorna är ibland så unga som fem, sex år när de blir bortgifta vilket innebär en omänsklig och våldsam start på deras sexuella liv.

Flickor som blir gifta tidigt blir också gravida tidigt. Ungefär 16 miljoner flickor mellan 15 och 19 år föder barn varje år. Eftersom många unga flickor oftast föder utan hjälp från en mödravårdsklinik eller barnmorska ökar risken för allvarliga skador, för både barnet och modern. Graviditeten och förlossningen leder ofta till komplikationer och är den vanligaste dödsorsaken bland flickor 15-19 år i utvecklingsländer.

Utvecklingen går oroväckande långsamt när det gäller att förbättra möjligheterna för dessa unga flickor. Trots att vissa länder har infört lagar mot äktenskap med flickor under femton år fortsätter antalet barnäktenskap att vara väldigt högt.

Alla flickor är skapade lika, men de har inte samma förutsättningar. Såväl utsatta flickor och gifta flickor måste skyddas från våld och utnyttjande. De måste få möjlighet att förverkliga sig själva. Och ha rätt till grundläggande mänskliga rättigheter. Och det måste ske nu.

Om Stephanie Sinclair och Jessica Dimmock

Stephanie Sinclair arbetar från New York och ingår i den internationellt erkända fotoagenturen VII som fokuserar på sociala frågor och mänskliga rättigheter. Hennes bilder har publicerats ibland annat i National Geographic, The New York Times Magazine och Paris Match. Hon har vunnit en rad priser för sina bilder, bland annat World Press Photo Award tre gånger.

Jessica Dimmock är en prisbelönad och uppmärksammad fotograf och filmare baserad i New York som även hon ingår i VII. Hon har arbetat med film, musikvideos och haft en rad utställningar runt om i världen, bland annat med bilderna från den uppmärksammade boken ”The Ninth floor” som kom ut 2007.

Utställningen på Fotografiska sker i samarbete med FN:s befolkningsfond UNFPA och Svenska FN-förbundet

Fotografiska For Life är Fotografiskas plattform för projekt vars mål är att uppmärksamma samhällsfrågor och skapa debatt och påverkan, genom att använda fotografi som medium för att illustrera, informera och inspirera till handling. I denna plattform visar vi fotografi i en kontext som skapar publikt genomslag och inspirerar våra gäster att lära sig mer om frågor som ligger oss varmt om hjärtat.

Jens Hollingby