Fotografiska presenterar: Isaac Julien/Ten Thousand Waves

Isaac Julien Ten Thousand Waves 3 juli – 17 augusti För tio år sedan drunknade 23 kinesiska immigranter när de arbetade med att plocka hjärtmusslor i Morecambe Bay utanför Nordvästra England. I det kritikerrosade verket Ten Thousand Waves väver den brittiske konstnären Isaac Julien samman den tragiska händelsen med kinesisk kultur, historia och mytologi på nio skärmar och musik av Jah Wobble. Nu visar Fotografiska det 55 minuter långa filmverket.Isaac Juliens verk har visats på flera betydande museer, filmfestivaler och konstbiennaler i världen, bland annat Documenta i Kassel 2002 och han har fått en rad internationella utmärkelser för sina verk. Han nominerades bland annat till Turnerpriset 2001 för sin film The Long Road to Mazatlán.Med ett rikt bildspråk som växlar mellan den kalla nordvästra engelska kusten, larmande rusningstrafik i Shanghai och ett frodigt landskap av bambuskog och steniga berg, står Isaac Julien för en ny form av filmiskt berättande. Han ser det som en utmaning att få besökarna att röra sig kring verken, undersöka dem och engagera sig.

Ten Thousand Waves har tidigare visats på en rad betydande institutioner, bland annat MoMA i New York. Verket består av olika lager och berättelser som går in i varandra. En berättelse visar polisens filmupptagningar från den ödesdigra natten i Morecambe Bay. En annan handlar om havsgudinnan Mazu, beskyddare av fiskare och sjömän och som sägs styra skeppsbrutna säkert i land. Den tredje berättelsen utspelar sig i 1930-talets Shanghai och utforskar den kinesiska stumfilmen Gudinnan från 1934.

Ten Thousand Waves är ett sätt att koppla nuet med det förflutna, det handlar om människor som flyttar och om migration. Det är ett verk som utforskar människor rörelser över kontinenter och länder. – Jag frågade mig själv varför man reser från Kina till Storbritannien för att plocka snäckor. Var finns drivkrafterna, hur långt man kan gå för att uppnå ett bättre liv?

Det handlar också om Isaac Julians relation till vatten och det faktum att han inte kan simma. Verket handlar också om hans föräldrar. De kom från Karibien med båt över Atlanten för att söka ett bättre liv i Storbritannien. – För mig är det ett väldigt personligt verk, förklarar Isaac Julien i en intervju. Idag är debatten kring migration hetare än någonsin, många är inte speciellt välvilligt inställda till de människor som söker ett bättre liv. Jag ville göra ett verk som är som en slags upprättelse för dessa människor.

Ten Thousand Waves har kommit till under fyra år. Filmerna är framförallt inspelade i Kina med välkända skådespelare som Maggie Cheung och Zhao Tao, videokonstnären Yang Fudong, poeten Wang Ping och den kinesiska kalligrafen Gong Fagen. Musiken som är komponerad och framförs av Jah Wobble and The Chinese Dub Orchestra (samt den samtida klassiska kompositören Maria de Alvear) sammanför musikaliskt öst och väst.

Isaac Juliens verk är kritiska betraktelser över ras, globalisering och representation. Han fick sitt genombrott redan på åttiotalet med sina videoinstallationer. Han är född 1960 i London och tog sin examen på St. Martins School of Art där han studerade måleri och film. Idag är han en internationellt uppmärksammad konstnär och filmskapare med sin bas i London.

Isaac Julien grundade Sankofa Film and Video Collective där han var aktiv mellan 1983–1992. Han var också en av grundarna till Normal Films 1991. 1989 producerade han dramadokumentären Looking for Langston, en poetisk utforskning av Langston Hughes och Harlem Renaissance. Under 2008 samarbetade Julien med MoMA i en filmproduktion om den brittiska filmskaparen Derek Jarman.

För ytterligare information, pressbilder eller intervjuförfrågningar, kontakta Jens Hollingby jens.hollingby@fotografiska.eu 070 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.am8y9inhtzofffhvaca1

aqre9zxeekr6vptkxdvl
Axel Eriksson