Grafikens Hus

#URASKAN

Som de flesta av er vet brann Grafikens Hus ned natten till den 16 mars. Det är en enorm förlust, i huset fanns Sveriges moderna grafiska konsthistoria samlad och en fantastisk konstnärlig verksamhet. Men både personal och styrelse arbetar intensivt med att Grafikens Hus verksamhet ska fortsätta. Vi har sedan branden jobbat vidare med vår pedagogiska verksamhet och våra inplanerade utställningar genomförs nu genom vår c/o-verksamhet. Vi är oerhört tacksamma för allt stöd vi får. Alla era meddelanden, hälsningar via Facebook, ekonomiska stöd genom insamling och inte minst erbjudanden om konstdonationer och framtida samarbeten. Tack!

Grafikens Hus C/O Eskilstuna KOnstmuseum

Under två fredagar håller vi i lunchföreläsningar på konstmuseet. Redan nu på fredag den 9 maj pratar Mikael Kihlman, konstnär och styrelseledamot i Grafikens Hus, om grafiken ur ett historiskt perspektiv. Nästa fredag, den 16 maj, pratar Nina Beckmann om grafiken i framtiden. Kl 12.30 på Eskilstuna Konstmuseum, ingen föranmälan krävs och föreläsningen är gratis.

KULTUR 14

För åttonde gången arrangeras kulturfesten Kultur 14 i Strängnäs kommun. I årets upplaga finns omkring 250 programpunkter och 650 kulturaktörer medverkar. Även i år är Grafikens Hus på plats i Strängnäs. Denna gång med vårt projekt VÄXA som vi presenterar på Visholmen i det gamla vattenverket. Vi finns på plats från kl 11 och visar verk gjorda av elever på särskolan. Tyvärr förstördes mycket av elevernas arbete i branden, men en hel del nytt har också hunnit skapas sedan mars, och det är det som besökarna får ta del av denna gång.

ÅRSSTÄMMA

Grafikens Hus AB hade sin årliga stämma den 5 maj på Gripsholms Värdshus. Det var en trevlig stämma med många närvarande aktieägare, men naturligtvis också en annorlunda stämma med tanke på branden och de stora frågor inför framtiden som många bär. Tre ledamöter i styrelsen avtackades; Ordförande Christina Jutterström avgick efter 7 år på posten, liksom Ingrid Lindström och Agneta Gussander. Som ny ordförande valdes Guje Sevón, fd professor på Handelshögskolan i Stockholm samt ledamöterna Cecilia von Schantz, kommunukationschef Moderna Museet, och Jenny Olsson, konstnär och adjunkt i koppargrafik på Kungliga Konsthögskolan. Efter årsstämman höll vd Nina Beckmann en dragning om arbetet med Grafikens Hus c/o-verksamhet som bl a innebär vår utställning med Helene Billgrens grafik på Wanås Konst i sommar.

Tack till: KULTURRÅDET/ LANDSTINGET SÖRMLAND/ Strängnäs kommun/ The Barbro Osher Pro Suecia Foundation/ FAMILJEN JENSEN/ Sparbanksstiftelsen Rekarne/ Sparbanken Rekarne
Axel Eriksson

För mer information, besök vår hemsida www.grafikenshus.se