Nationalmuseum- Slow Art öppnar på Svenska institutet i Paris

Den 10 maj öppnar utställningen Slow Art på Svenska institutet i Paris. Den handlar om perspektiv på tid och tillverkningsprocesser och ger utländska besökare möjlighet att möta svenska konsthantverkare. Utställningen är producerad av Nationalmuseum där den visades 2012.

Slow Art är en utställning där teknik, material och mödosamma arbetsprocesser har getts en särskild betydelse. I den presenteras ett antal noga utvalda föremål av svenska konstnärer. Alla är tillverkade de tre senaste decennierna och i material som glas, keramik, textil, metall, trä och papper. Utställningen ringar in ett marginellt fenomen som handlar om perspektiv på tid och tillverkningsprocesser.

Utställningen är producerad av Nationalmuseum och var mycket uppskattad när den visades på museet under 2012. Nu får även utländska besökare möjlighet att möta svenska konsthantverkare och Nationalmuseums samling av nutida konsthantverk och design. Under 2013 visades den på Kalmar Slott och Falkenbergs museum. Efter Paris går utställningen vidare till Länsmuseet Gävleborg hösten 2014 och Jönköpings läns museum våren 2015.

Slow Art visas på Svenska institutet i Paris från den 10 maj till 13 juli 2014. 

Ytterligare information för press Maud Jäderholm, pressansvarig Svenska institutet i Paris, maud.jaderholm@si.se, +33 1 44 78 80 23 Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Bildtext Helena Hörstedt, Broken Shadow, 2008. Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum..se.

Svenska institutet i Paris är Sveriges enda kulturhus i utlandet – en aktiv mötesplats för svensk-franska och internationella kultursamarbeten mitt i Maraiskvarteret. Svenska institutet erbjuder ett rikt program med konst- och designutställningar samt teaterföreställningar, filmvisningar, konserter, litteraturkvällar, samhällsdebatter och barnaktiviteter. Det finns även möjlighet för svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer att ansöka om gästbostad. Här studerar cirka 250 fransmän i veckan svenska och på innergården finns publiksuccén Café suédois. Kulturhuset, som är Svenska institutets avdelning i Paris, besöks årligen av drygt 100 000 personer. Mer information finns på www.institutsuedois.fr.

Axel Eriksson