Nationalmuseum lånar ut till stor Carl Larsson-utställning i Danmark

 

Carl Larsson fortsätter att uppmärksammas utomlands. Den 25 september öppnar den första soloutställningen med Carl Larsson i Danmark sedan 1990. I utställningen på Ordrupgaard presenteras han som en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Norden. 

Den 25 september öppnar Carl Larsson. Det gode liv på Ordrupgaard. Det är den första soloutställningen med Carl Larsson i Danmark sedan 1990. Nationalmuseum lånar ut 16 målningar, akvareller och teckningar från samlingarna. Genom utställningen vill Ordrupgaard kasta nytt ljus över den svenska målaren och presenterar honom som en av de mest betydelsefulla konstnärerna i Norden. Den är ett led i Ordrupgaards utställningsserie om stora, nordiska konstnärer kring förra sekelskiftet. Tidigare har museet bland annat uppmärksammat Hammershøi, Willumsen, Munch, Nolde med flera.

Carl Larssons konstnärskap fortsätter att intressera och fascinera konstpubliken. Tidigare i år visades utställningen Carl Larsson, lʼimagier de la Suède på Petit Palais. Det var första gången en utställning om och med Carl Larsson visades i Frankrike. Nationalmuseum visade även utställningen Carl Larsson – vänner och ovänner sommaren 2013.

Under renoveringen av museibyggnaden fram till 2017 har Nationalmuseum möjlighet att låna ut mer konst från samlingarna än vanligt, både i Sverige och internationellt. Delar av samlingarna visas även i utställningar i tillfälliga lokaler på Konstakademien i Stockholm och genom samarbeten med länsmuseer och konsthallar runt om i landet.

Carl Larsson. Det gode liv visas på Ordrupgaard  från den 25 september till den 8 februari 2015. Läs mer på www.ordrupgaard.dk.

Ytterligare information för press Maria Desirée Holm Jacobsen, kommunikations- och marknadsansvarig Ordrupgaard, mahoja@ordrupgaard.dk, +45 39 96 02 92 Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Bildtext Carl Larsson, Brevskrivning, 1912. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Axel Eriksson