Yrke: Konstnär öppnar på Jönköpings läns museum 4 oktober

 

Den 4 oktober öppnar utställningen Yrke: Konstnär på Jönköpings läns museum. Den ger en bild av uppror, skandaler, succéer, misslyckanden, fåfänga och hårt arbete på den svenska konstscenen i slutet på 1800-talet. I utställningen möts verk från Nationalmuseum, Jönköpings Läns Konstförening och Jönköpings läns museum.  

Yrke: Konstnär ger en inblick i villkoren för att slå sig in på en av tidernas svåraste arbetsmarknader. Här skildras hur somliga konstnärer valde att arbeta traditionellt medan andra vågade ta risker och bli nyskapande, hur de medvetet formade bilden av sig själva och det oändliga antal timmar av träning som låg till grund för deras skicklighet.

Utställningen ger en färgstark och levande bild av en av den svenska konstens mest spännande perioder. I utställningen möts verk ur Nationalmuseums, Jönköpings Läns Konstförenings och Jönköpings läns museums samlingar. Det är ett fantastiskt måleri av Ernst Josephson, Eva Bonnier, Hanna Pauli, Eugène Jansson och Bruno Liljefors för att nämna några av konstnärerna.

Under renoveringen av museibyggnaden fram till 2017 har Nationalmuseum möjlighet att låna ut mer konst från samlingarna än vanligt, både i Sverige och internationellt. Delar av samlingarna visas även i utställningar i tillfälliga lokaler på Konstakademien i Stockholm och genom samarbeten med länsmuseer och konsthallar runt om i landet.

Yrke: Konstnär visas på Jönköpings läns museum från den 4 oktober till den 11 januari 2015. Läs mer på www.jkpglm.se

Ytterligare information för press Gunnar Söderström, verksamhetsutvecklare Jönköpings läns museum, gunnar.soderstrom@jkpglm.se, 036-30 18 78 Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Bildtext Jeanna Bauck, Den danska konstnärinnan Bertha Wegmann målande ett porträtt.. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Axel Eriksson