BENNY NEMEROFSKY RAMSAY-Ljudkonst för Thielska Galleriets audioguide.

4429d92460d667ee-IMG_1466Interludes/Mellanspel, ett specialbeställt verk av kanadensiske konstnären Benny Nemerofsky Ramsay

Konstarterna har alltid samverkat på Thielska Galleriet. Ernest Thiel skrev själv dikter, ett urval av dem tonsattes av kompositören Hugo Alfvén. Sånger som Skogen sover och Jag längtar dig tillhör de mest älskade av dessa romanser och har bland annat sjungits in av tenoren Jussi Björling.

Benny Nemerofsky Ramsay har arbetat med röst, musik och poesi i sitt konstnärskap och har sedan 2000 ställt ut i Canada och i Europa. De senaste åren har han börjat utforska audioguiden som ett konstnärligt medium, bland annat på Polin, museet för polska judars historia i Warsawa och Kunsthistorisches Museum i Wien.

Thielska Galleriet har Nemerofsky Ramsay utgått från sju av Thiels sånger, parat ihop dem med lika många konstverk ur museets samling av nordisk sekelskifteskonst och skrivit personliga reflektioner – mellanspel – över konstens, musikens och känslornas krafter. Eugène Janssons målning Nocturne, 1901, Gustaf Fjaestads soffgrupp från 1907 och Ernst Josephsons oljeskiss till Näcken, 1881 är några av de konstverk som framställs på nytt sätt i detta ljudverk.

Interludes/Mellanspel finns både på svenska och engelska. Konstnären läser själv i den engelska versionen, poeten Clara Diesen gör den svenska rösten. Sångerna framförs av baryton Mattias Nilsson och pianist Anna Christenssen. Nemerofsky Ramsay har varit IASPIS-stipendiat i Stockholm i två omgångar under 2016 för att fördjupa sig i samlingarna på Thielska och genomföra arbetet med texter och inspelningar på plats.

Torsdagen 20 oktober kl. 18.30 presenteras ljudverket som är specialgjort för Thielska Galleriets audioguide, under ett samtal mellan Benny Nemerofsky Ramsay och museichef Patrik Steorn. Benny läser smakprov ur sina texter och baryton Mattias Nilsson med pianist framför några av Thiels sånger.

Biografi
Benny Nemerofsky Ramsay (Montreal, 1973) är konstnär och dagboksförfattare. Hans konstnärliga insatser inom ljud, video och text tar in sångens historia och röstens kön, kärlekens och känslornas framställning i text och hur röst kan manipuleras och återanvändas som sång, tal eller skrik. Hans verk innehåller klockor, buketter, förtrollade skogar, vikskärmar, äldre bögar, förgyllda löv, kärleksbrev, imaginära målningar, madrigaler, megafoner, speglar, nakna män, teckenspråk, undertexter och fågelsång, gossopraner, counteraltar, countertenorer och sirener. Nemerofskys verk har ställs ut i stor utsträckning i Canada och i Europe. Hans verk finns i den permanenta samlingen på National Gallery of Canada, Kunsthistorisches Museum Vienna och Polin Museum for the History of Polish Jews i Warsaw.

www.nemerofsky.ca

Axel Eriksson