Nationalmuseum ställer ut svensk smyckeskonst i Venedig

 

Hanna Hedman, ”While they await extinction”, 2011, brosch; silver, koppar och färg. Foto: Sanna Lindberg

Utställningen ”Transformations – Six Artists from Sweden” öppnar den 11 maj i Museo Palazzo Mocenigo, ett renässanspalats i centrala Venedig. De sex smyckeskonstnärerna Tobias Alm, Sara Borgegård Älgå, Hanna Hedman, Catarina Hällzon, Agnes Larsson och Märta Mattsson bidrar tillsammans med 57 verk i utställningen som pågår samtidigt som Venedigbiennalen.

Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Venedigs stadsmuseum (Musei Civici di Venezia) där Palazzo Mocenigo-museet ingår.

Smyckeskonstnärerna har alla etablerat sig som konstnärer under 2000-talet. Var och en har de utvecklat en personlig och innovativ stil. Deras arbeten visar hur smyckeskonsten har förvandlats till ett reflekterande konstnärligt uttryck.

Utställningen kan ses som en rapport över de aktuella trenderna inom svensk smyckeskonst just nu. Den bidrar också till den pågående diskussionen om definitioner och gränser. Är smyckeskonsten konst eller konsthantverk? Kanske saknar frågan relevans i dag. Konstnärerna har i många fall valt att arbeta med enklare, billigare material för att betona att det är den konstnärliga strävan, inte de ädla stenarna, som skapar värde.

Curator för utställningen är Inger Wästberg, konstvetare och en av Sveriges ledande expert på smyckeskonst. Inger Wästberg är författare till bland andra boken Contemporary Swedish Art Jewellery, 2013.

Konstnärerna i den här utställning är alla representerade i Nationalmuseums samlingar i Stockholm. Museet följer vad som händer på den svenska smyckescenen och speglar den i såväl utställnings- som förvärvssammanhang. Den här utställningen är en del av detta arbete.

Nationalmuseum ger i samband med utställningen ut en katalog med presentation av de deltagande konstnärerna samt bilder på ett urval av smyckena.

De deltagande konstnärerna

Tobias Alm, född 1985, Stockholm, www.tobiasalm.com

Sara Borgegård Älgå, född 1976, Värmdö, www.saraborgegard.se

Hanna Hedman, född 1980, Stockholm, www.hannahedman.com

Catarina Hällzon, född 1976, Örebro, www.catarinahallzon.se

Agnes Larsson född 1980, Stockholm, www.agneslarsson.com

Märta Mattsson, född 1982, Stockholm, www.martamattsson.com

Utställningen ”Transformation – Six Artists from Sweden” visas på Museo Palazzo Mocenigo (http://mocenigo.visitmuve.it/) 11 maj till 26 november, 2017.

Mer information

Peppe Bergström Hesselbom, chef för publika avdelningen, 08-51 95 44 46, peppe.bergstrom.hesselbom@nationalmuseum.se

Mattias Robertson, pressansvarig Nationalmuseum, 0767-23 46 32, press@nationalsmuseum.se

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm. Verksamheten får också stöd av FCB Fältman & Malmén.

Axel Eriksson