Om Monica Torehammar konstnär.

svenskakonstnarer_2292_20120203125139_851svenskakonstnarer_2292_20090127152454_677Min kärlek till konst i form av målning och skulptur kom redan i barnaåren. Det fanns konstnärer på fars och mors sida. Jag mins en gång när jag var i 8 års åldern jag låg ensam hemma med tussar i näsan pga näsblod. En ide dök upp i min hjärna.

Jag stoppade in en bricka l örngottet och fick på så vis en målarduk. Med mina färger målade jag en orange och mörkröd himmel och i bakgrunden svarta trädstammar med lite ljusare trädkronor. När jag var färdig upptäckte jag att örngottet var vackert broderat på andra sidan. Mor blev inte arg hon visade det för sin bror som var konstnär.

Han gillade mitt påhitt. Min morfar hade kruk- och kakelugnsmakeri han härstammade från Gefle porslin och Upsala Ekeby kakelfabriker. Jag fick sitta på pakethållaren när morfar cyklade till små sjöar för att hämta lera. Morfar lärde mig vad man kan åstadkomma med lera.  Min dröm att bli konstnär fanns ständigt men efter studentexamen i Stockholm utbildade jag mig till Leg sjukgymnast.

På 1970 talet öppnades portarna för mig på konstfacks aftonskolan. När jag genomgått kurserna i teckning målning och kroki fick jag till min stora glädje erbjudande att fortsätta med skulpturutbildning hos Ilhan Koman på konstfack. Efter vårterminen 1980 slutade jag på konstfack. Målandet och skulpterandet fick ske i min egen atelje hemma.Jag målade eller skulpterade något varje dag och arbetade också som sjukgymnast. 

Mina oljemålningar är föreställande ur verklighet och fantasi från när och fjärran jag tycker mycket om glada färger hav himmel och natur men jag målar även händelser med människor och porträtt. Mina skulpturer i ler och stengods är unika utan inblandning av gipsformar. Skulpturerna  föreställer mest människor i olika former som jag bränner i egen ugn. Alltsedan utbildningen har jag visat mina verk på utställningar varje  år och sedan tjugo år tillbaka sysslar jag med konst på heltid. 2015 visades två av mina skulpturer på WCPT kongress i Singapore. I september  2016 blev jag inbjuden till en världsutställning i Milano där jag visade 10 målningar tillsammans med berömdheter som Salvador Dali ,Degas ,Milo ,Antonio Bueno mfl.

Monica Torehammar

www.torehammar.se

monica@torehammar.se