Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist 10 februari – 26 augusti 2018

Sigrid Hjertén - En mästerlig kolorist

Hjertén kom under sin livstid att delta i 115 utställningar, både tillsammans med maken Isaac Grünewald och i samlingsutställningar med andra konstnärer. Hon uppmärksammades tidigt av kritikerna men fick sitt definitiva publika genombrott först år 1936 med en stor separatutställning på Konstakademien i Stockholm. I utställningen på Waldemarsudde kommer vi att visa ett 100-tal verk av Sigrid Hjertén alltifrån 1910 – talets dekorativa färgexpressionism med sina lekfulla figurarabesker och 20-talets mer intima realism till de sena poetiska och visionära verken från 1930-talet. I utställningen jämförs ett fåtal liknande motiv av makarna Grünewald, som stundtals arbetade sida vid sida. Sonen Iván, ofta avbildad i Sigrid Hjerténs måleri, valde liksom sina föräldrar konstnärsbanan. Han finns representerad I ett separat rum med några personliga och geometriskt upplagda verk.

Sigrid Hjertén (1885-1948) är en av det svenska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri. På utställningen visas ett stort antal av Sigrid Hjerténs verk från 1910-talet fram till det publika och kritikerrosade genombrottet på 1930-talet då några av hennes mest fängslande och färgintensiva verk tillkom. Parallellt visas även ett antal målningar av hennes make Isaac Grünewald och av sonen Iván Grünewald.Sigrid Hjertén var en av våra mest framstående modernister. Hon hade utbildats som textilkonstnär men övergick i början av 1910-talet till ett färgstarkt och expressionistiskt måleri som hon med tiden kom att fördjupa och vidareutveckla. Hjerténs bildspråk var från början både personligt och självständigt, något som uppmärksammades redan av Henri Matisse under hennes studietid på Académie Matisse i Paris 1909-1911.Idén till utställningen väcktes för ett antal år sedan i samtal med professor Görel Cavalli-Björkman som då arbetade med en omfattande monografi om Hjertén, utgiven på Bonniers förlag våren 2017. Den kritikerrosade boken, Kvinna i avantgardet. Sigrid Hjertén. Liv och verk, med dess betydande forskningsinsatser, intressanta analyser och perspektiv, utgör en grund för utställningens urval och tematik.

”Det finns något speciellt i Sigrid Hjerténs konst som bär den över samtiden och gör att den är lika angelägen för oss idag. Redan i hennes tidiga verk har något fantasibetonat, ett element av bisarreri som kommer mig att tänka på en dikt av Edith Södergran eller en målning av Ernst Josephsson. Jag gläder mig åt att vi på utställningen kan visa så många verk från hennes sena period, målningar som äger en särskild lyster och visionär kraft!” säger utställningskommissarie Görel Cavalli – Björkman.

”Prins Eugens Waldemarsudde har på senare år arrangerat ett flertal uppmärksammade utställningar med inriktning på exceptionellt rika och uttrycksfulla konstnärskap, såsom Helene Schjerfbeck 2012, Emil Nolde 2015 och Joan Miró 2017. Vi följer nu upp dessa satsningar med en omfattande utställning om Sigrid Hjertén, en av det svenska modernistiska avantgardets frontgestalter och en enastående kolorist även med internationella mått mätt. Det är en stor glädje att få möjligheten att för museibesökarna visa fram både kända och mer okända verk av Hjertén tillkomna alltifrån 1910-talet till och med 1930-talet då några av hennes mest fängslande och färgintensiva verk tillkom.” säger museichef Karin Sidén.

Vår utställning kompletteras av en rikt illustrerade katalog med artiklar av Görel Cavalli-Björkman, Rebecca Grünewald och Karin Sidén samt föredrag, konserter och visningar.

I media om utställning:

”…Sigrid Hjerténs målningar har en oerhörd kraft och direkthet” Kulturnytt, P1

”Det är en ambitiös och genomarbetad utställning som kommer att dra en stor publik till Waldemarsudde.” Svenska Dagbladet

”Vilken fest det är!” Dagens Nyheter

Hem

Axel Erikson