Homage to Humanity – Jimmy Nelson -20 september-1 december Fotografiska Stockholm


Foto: © Jimmy Nelson, Kazakh, Altantsogts, Bayan Olgii, Mongolia 2011

Den brittiske fotografen Jimmy Nelson har i mer än 20 år besökt och porträtterat unika kulturer över hela världen.
Med ett Amazonas i brand och tundror som smälter har ursprungsbefolkningar aldrig varit mer hotade. De som besitter åtråvärd kunskap om att leva i samklang med naturen, en kunskap som försvinner med dem. Detta är Jimmy Nelsons budskap: Vi måste se till att dessa kulturer överlever, de som bor på jordens mest isolerade och vackra platser. De som är allas våra rötter.

Läs mer om utställningen här: https://www.fotografiska.com/sto/utstallningar/homage-to-humanity/

Jimmy Nelson

Många av oss upplever en rotlöshet. Men få ägnar sitt liv åt att leta efter en plats att känna sig hemma på – och samtidigt kämpa för att allas våra rötter, mänsklighetens ursprung, inte ska utplånas. Men det gör Jimmy Nelson, som är lika mycket scenograf och regissör av fotografierna han tar i mötet av ursprungsbefolkningarna på sin resa utan slut.

I över 20 år har den brittiske fotografen Jimmy Nelson besökt och fotograferat unika kulturer på hela vår planet. Från den Sibiriska tundran till korallöar i Söderhavet har han med innerlig nyfikenhet, värme och respekt mött och skapat kontakt med urbefolkningar som lever i nära symbios med naturen. De som vi har så mycket att lära av, vilket är Nelsons budskap: Vi måste ta vara på deras kunskap och se till att deras kulturer överlever, de som bor på dessa jordens mest isolerade och vackra platser.


Foto: Copy of @ Jimmy Nelson, Diana Angela Martinez Rivera, Chichimeca Jonaz, Misión de Chichimecas, Guanajuato, Mexico 2017

– Vi måste både fotografera dem innan de försvinner – och kämpa för att så inte ska ske. Varje stam besitter en unik historia med sin förmåga att i symbios leva tillsammans med djurlivet och naturen, en kompetens som ibland tagit årtusenden att växa fram. Nu är de strax borta om vi alla inte kraftsamlar, och när de försvinner så försvinner allas våra rötter, berättar Jimmy Nelson.

Med utställningen Homage to Humanity på Fotografiska, och i boken med samma titel, tar Nelson hjälp av senaste appteknik för att väcka engagemang. Varje bild i Homage to Humanity är också en film där du som betraktare, genom din smartphone, tas med på en resa rakt in i dessa fantastiska världar. Du är på plats hos Dolgans vars renar springer över smältande isar, du känner marken vibrera under dina fötter i en rituell dans och du står och tittar upp mot en bergstopp där Nelson bett en grupp placera sig för ett fotografi du aldrig kommer att glömma. Stolta står de där, som på en piedestal, värda all respekt. Istället för att leva under ständigt hot av att deras kultur ska utplånas. Vare sig det är under bulldozers, av gruvdrift eller något annat kortsiktigt som ger en monetär vinst åt några få, men för alltid släcker en uråldrig kunskap om hur det går att leva i samklang med naturen istället för att våldföra sig på den.

– De cirka 100 bilder som ingår i utställningen besitter alla det speciella uttryck som gjort Jimmy Nelson till den hyllade fotograf, scenograf och regissör han är. Han arbetar extremt noggrant med varje bild och kan hålla på i dagar för att uppnå sin vision, den där magiska förtrollande atmosfären som rätt ljus ger. Alltid i starkt och innerligt samarbete med dem han porträtterar, säger Jessica Jarl, utställningsproducent Fotografiska International.


Foto: © Jimmy Nelson, Himba, Hartmann Valley, Cafema, Namibia 2011

Appen som används är prisbelönt i Webby Award 2019 och gör det möjligt för alla, oavsett generation eller kultur att få ta del av arbetet bakom utställningen och boken. Ett material som får dig som betraktare att både tjusas, imponeras och beröras över storheten i såväl projektets som dessa utsatta kulturers värde.
Kulturer som Nelson besökte och levde med som liten.

– Jag växte upp med en pappa som var geolog och i jobbet reste runt i världen och jag älskade att leva med olika folkslag. Sedan blev jag satt i en stenhård internatskola i England, och sedan dess har jag längtat tillbaka till barndomens möten och känt att jag aldrig riktigt passat in i det vanliga välordnade i-landslivet. Ofta har jag och de jag möter inget gemensamt språk men det finns alltid sätt att hitta fram till varandra, när viljan finns från båda parter. För mig personligen handlar alla dessa resor och fotograferingar även mycket om att jag letar efter en plats som jag skulle kunna känna att jag tillhör.

Margita Ingwall
PR-chef
+46(0)70-456 14 61
margita.ingwall@fotografiska.se

Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Här finns även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017 som bjuder på hållbar njutning och magisk utsikt över vattnet. Dessutom en cool bar samt inspirerande lokaler för olika evenemang och konferenser, en hyllad foto-akademi och en butik med ett stort urval av fotoböcker. Allt samlat i det vackra Stora Tullhuset från 1910-talet.

Museets kärna är ett nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 190 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ansvar och ta ställning i kontroversiella frågor har Fotografiska ett tydligt inflytande och spelar en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt ”To inspire a more conscious world”, att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan.

Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och öppnar i Telliskivii Creative City i Tallinn och Park Avenue i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen och skapa mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.

Hans Alexander Gerlanius