KONSTNÄRER KRING SILJAN – ZORN OCH HANS SAMTIDA Zornmuseet 9 maj – 1 september 2024.

I slutet av 1800-talet kom konstnärer och författare att överge Stockholm och Paris för att i stället slå sig ned på den svenska landsbygden. Dalarna var det landskap som lockade mest. Flera konstnärer kom under längre eller kortare perioder att verka kring Siljan – i Leksand, Tällberg, Siljansnäs eller i Mora, som i fallet Anders Zorn.

Några av dem brann för den dalska lokalkulturen och ville göra den till en nationell angelägenhet, andra drevs till Siljansbygden av den storslagna naturen eller bara för att söka lugn i sitt konstnärliga skapande.

I utställningen Konstnärer kring Siljan visas – förutom Zorns kända målningar och akvareller – verk av Hugo Alfvén, Gustaf Ankarcrona, Emerik Stenberg, Ottilia Adelborg, Gustaf Theodor Wallén, Helmer Masolle och andra konstnärer ”som i dag kanske fallit lite i skuggan, men vars arbeten är väl värda att lyftas fram”.

EIC/HAG