Malmö Konstmuseum önskar trevlig sommar

Nyöppningen med En egen röst gör succé ”Med politisk skärpa, humor och historisk tyngd visar den [En egen röst] exakt vilken potential konsten har för att hjälpa oss förstå det samhälle vi lever i.” /Carolina Söderholm, Sydsvenskan
Med sommarens stora utställning En egen röst – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme fick nyöppningen av Malmö Konstmuseum en drömstart efter en tid av byggarbeten på Slottsholmen. De hundra år av kvinnokamp som utställningen belyser ligger perfekt i tiden, har fått stort medialt genomslag och gjort att nya målgrupper hittat till konstmuseet. Att öppna samma vecka som Nordiskt Forum visade sig ge positiva effekter.
Alltså något så ovanligt som allmän kvinnokampspepp och desto mindre homogen konsthistoriedepp. Obligatorisk närvaro för samtliga. Kudos Malmö Stad! /Julia Holst, Nöjesguiden
Med avstamp i kvinnornas manifestation på Baltiska utställningen 1914 knyter En egen röst samman tillbakablickar på reformarbetet för kvinnors rättigheter vid förra sekelskiftet med dagsaktuella frågor om kvinnors situation. Utställningen är ett samarbete med Moderna Museet Malmö. Har du inte sett En egen röst än tipsar vi om kombibiljetten som ger inträde både hos oss och Moderna.
Jag ägnade flera timmar åt detta en varm söndagseftermiddag. Det var utställningen väl värd. /C-A Malmqvist, Kvällsposten

Tora Vega Holmström, Cilia Väverskan
Samarbete Moderna Museet Malmö Samarbetet med Moderna Museet Malmö innefattar även utställningen Tora Vega Holmström: Jag längtar till överallt i världen med konstnären som ställde ut på Baltiska utställningen, och hennes kvinnliga och internationella nätverk. – Under det senaste året har vi samarbetat med Kunsthalle Wien, Charlottenborg i Köpenhamn, Munchmuseet i Oslo, Marabouparken, Malmö Konsthall och nu Moderna Museet Malmö. Samarbeten kräver att man lägger på ett extra kol, men ger en fantastisk energi i vårt arbete med att göra samlingen och museet mer känt och tillgängligt, säger Cecilia Widenheim, museichef på Malmö Konstmuseum.

Var med och skapa en utställning Vet du bäst vad som bör pryda ett museums väggar? I så fall har du nu chansen att vara med och påverka i utställningen Välj din favorit, som öppnade den 23 juni. Välj bland över 500 verk från 1910-talet fram till i dag och lämna en motivering varför din favorit ska visas.

Radikalt mode på Hovdala Hovdala slott i Hässleholm välkomnar dig in i 1920-talets nydanande radikala modevärld i utställningen Nytt mode för en ny tid den 19 juni–24 augusti. Utställningen är ett samarbete mellan Kultur Hässleholm, Malmö Konstmuseum, Malmö Museer och Hovdala slott.

Sofia Hultins stadsvandring I'm Every Lesbian
Kort om hösten Det är sommar och semestertider så vi håller höstens avlägsna händelser kort.
Du får nya chanser att följa med Sofia Hultin på hennes hyllade stadsvandring I’m Every Lesbian genom Malmös lesbiska historia den 5-7 augusti.
Den 11 oktober öppnar höstens stora utställning på Malmö Konstmuseum. I Baltiska speglingar sätts de flitigt omtalade ryska konstverken från Baltiska utställningen i dialog med nordisk sekelskifteskonst och modernism ur museets samling.

Malmö Konstmuseum önskar trevlig sommar Malmö Konstmuseum önskar dig en trevlig sommar. För uppdateringar om vad som händer på eller kring konstmuseet kan du följa oss på Facebook. Få ögonblickbilder från våra utställningar, recensioner, inblickar i museivardagen och tips om konst, kultur och annat kul.
Ha en fantastiskt fin konstsommar!

Axel Eriksson