Kvinnliga pionjärer öppnar på Läckö slott 13 juni

Nationalmuseum

I sommar visas Kvinnliga pionjärer på Läckö slott. Utställningen är producerad av Nationalmuseum och visar verk av kvinnliga pionjärer inom konsthantverk och design. Bland dem finns kända namn som Tyra Lundgren, Anna Petrus och Estrid Ericson, men också mindre bekanta som Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave.

Den 13 juni öppnar utställningen Kvinnliga pionjärer – svensk form under mellankrigstiden på Läckö slott. Totalt visas 143 föremål från Nationalmuseums samlingar i skilda material som gjutjärn, glas och silver. Flera av föremålen har aldrig visats tidigare. Bland de 19 konstnärerna och formgivarna finns både kända och mindre kända namn, till exempel Tyra Lundgren, Anna Petrus, Estrid Ericson, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave. Utställningen är producerad av Nationalmuseum i samarbete med Stiftelsen Läckö Slott.

Under mellankrigstiden upplevde svenskt konsthantverk och design ett stort uppsving. Perioden förknippas både med den internationella beteckningen Swedish grace och begynnande funktionalism. Med få undantag har kvinnornas roll under denna form- och färgsprakande period inte lyfts fram tidigare. Modernismen betonade det enskilda konstnärsgeniet, som nästan undantagslöst var en man. Ytterligare ett skäl till att kvinnorna hamnat i skuggan kan vara att flera av dem arbetade för firmor som Svenskt Tenn och CG Hallberg och som ville framhäva bolaget, inte de enskilda konstnärerna. Efter andra världskriget kom en ny generation konstnärer och konsthantverkare och de äldre, både män och kvinnor, glömdes bort.

Nationalmuseum såg sig länge som smakfostrare vilket ledde till att det inte fanns någon bredd i förvärven till museets samlingar. Så sent som på 1980-talet lämnade intressanta föremål från mellankrigstiden Sverige därför att kunskapen och engagemanget var större utomlands. Med tiden har Nationalmuseums förvärvspolicy förändrats, vilket bland annat lett till att museet år 2012 startade ett projekt för att aktivt samla kvinnliga formpionjärer. Resultatet av detta går att se i utställningen.

Nationalmuseum får inte några statliga anslag till förvärv utan är beroende av externa bidrag, från bland annat Barbro Osher Pro Suecia Foundation samt från Nationalmusei Vänner. Det mest betydande förvärvet som visas i sommar är en samling av Sylvia Staves verk. Föremålen är tillkomna under en kort men intensiv period och inköptes 2013 från Rolf Walter, formhistoriker och hängiven samlare.

Till utställningen ges en katalog ut med texter skrivna av Magnus Olausson, Christian Björk, Anders Bengtsson, Micael Ernstell och Jessica Kempe.

Utställningen Kvinnliga pionjärer – svensk form under mellankrigstiden visas på Läckö slott från den 13 juni till den 23 augusti 2015.

Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767- 23 46 32

Bildtext
Sylvia Stave, Kaffekanna, sockerskål och gräddkanna. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset  Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Axel Erikson