La Traviata på Folkoperan- normer utmanas i hudnära iscensättning

Med ett års fördröjning blir det äntligen premiär för Verdis opera La Traviata på Folkoperan den 16 och 17 september 2015 med två sångarlag. I en hudnära iscensättning undersöker vi normer, stereotyper och sexualitet.

Verdis opera La Traviata är ett passionerat drama. En kamp mellan konventionerna och det otillåtna, gränslösa. Musiken fångar den längtan vi alla bär på – att bli älskade och accepterade så som vi är. Nakna. Bodybildade. I mustasch, BH eller ridspön. Eller helt vanlig galaklänning.

– Vi placerar huvudpersonen Violetta i samma begärssfär som mannen. De traditionella och stereotypa genusnormerna destabiliseras. Vi vill utmana både verket och publiken om de traditionella föreställningarna om manligt, kvinnligt och sexualitet, säger Folkoperans konstnärliga ledare och regissör Mellika Melouani Melani.

Bland de utvalda artisterna till höstens La Traviata finns ett flertal internationellt verksamma operasångare från de europeiska operascenerna.

Violetta: Julia Sporsén /Susanna Andersson

Alfredo: Per-Håkan Precht  /Jesper Säll

Germont: Jeremy Carpenter

Flora: Åsa Thyllman

Annina: Karolina Blixt

Gastone: Markus Pettersson

Guiseppe: Jacques Radinson

Baron Douphol: David Hornwall

Doktor Grenvil: Stefan Axelsson

Markisen: Lars Martinsson

Gästen: Samuel Jarrick

Övrig ensemble: Heddie Färdig, Ulrika Nilsson, Margaretha Westerlind

Statister: Dragqueens, bodybuilders, modeller och barn

Folkoperans orkester

Julia Sporsén (Violetta) är sedan 2009 engagerad vid Nationaloperan i London där hon bl a sjungit Rosalinde i Läderlappen, Antigone i Thebans av Julian Anderson och titelrollen i Julietta av Martinu. För Opera Holland Park i London har hon bl a gjort Nedda i Pajazzo, Gilda i Rigoletto och Michaela i Carmen. Vid Kungliga Operan i Stockholm har hon också sjungit Michaela i Carmen som sändes på biograferna med Folkets Hus och Parker. Våren 2015 gjorde hon rollen som Kumudha i A Flowering Tree av John Adams vid GöteborgsOperan.

Susanna Andersson har uppträtt vid Opera North, Covent Gardens Lindbury Studio Theatre, Garsington Opera, Den Jyske Opera, English National Opera, Teatro Colon, Leipzig Opera och Weimar Opera och har gjort roller som Nattens drottning, Susanna, Lisette, Valencienne, Blondchen, Papagena, Venus och Gepopo, Greta, Servilia, Zerbinetta, Oscar och Musetta. Under 2015 göra hon sin debut vid Salzburg Festspiele i Wolfgang Rims Die Eroberung von Mexico.

Jesper Säll gick ut Operakandidatprogrammet på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet 2012. Sedan dess har han gjort roller som Tamino i Trollflöjten på Folkoperan, Romeo i Romeo och Julia och Mr Bingley i Stolthet och Fördom på Vadstena, Janiscku i Dagbok från en som försvann av Janáček och Gonzalve i Spanska timmen av Maurice Ravel på Högskolan för Scen och Musik.

 Per-Håkan Precht (Alfredo) är verksam på de europeiska operascenerna. Han har bl a sjungit Rodolfo i La Bohème på Staatsteater Nürnberg, Camille i Glada änkan vid Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, titelrollen i Werther i Lübeck, Victorin i DieTote Stadt vid Finlands Nationalopera. Vid Landestheater Detmold har han gjort många roller, senast Alfredo i La Traviata. Per-Håkan har gestaltat ett flertal roller på Folkoperan samt verkat vid GöteborgsOperan, Kungliga Operan och NorrlandsOperan.

Musik: Giuseppe Verdi, orkesterarrangemang: Anders Högstedt, libretto: Francesco Maria Piave efter Alexander Dumas d.y, svensk text: Alf Henriksson, textbearbetning: Ulricha Johnson, dramaturgi: Camilla Eeg-Tverbakk, Magnus Lindman, regi: Mellika Melouani Melani, musikalisk ledning: Marit Strindlund, dirigenter: Marit Strindlund/ Maria Eklund, scenografi: Hanna Reidmar, ljus: Ellen Ruge, kostym: Sanna Nyström, mask och peruk: Therésia Frisk, koreografi: Tove Sahlin.

SPELPERIOD

Efter premiärerna den 16 och 17 september ges La Traviata tre gånger/veckan t o m 29 november. Parallellt med La Traviata spelas Mozarts Requiem på Folkoperan.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Elenor Wolgers, kommunikationschef; 08-616 07 17, 0733-44 64 34, elenor.wolgers@folkoperan.se

Axel Erikson

!cid_image006_jpg@01D0E3D0