Laddad säsongstart på Berwaldhallen

Den 11 september spelar Sveriges Radios Symfoniorkester ett av vår tids mest svårspelade verk. Under ledning av Daniel Harding, chefsdirigent, framförs Birtwistles explosiva komposition Earth Dances och Mahlers vackra klagosång Das Lied von der Erde.

– Earth Dances är ett av de mest svårspelade verk som finns i repertoaren, säger Daniel Harding, om verket som är komponerat 1985 av Sir Harrison Birtwistle, en av våra främsta nutida europeiska tonsättare.

I säsongens första Interplay-konsert, den 11 september, dirigerar Daniel Harding, Radiosymfonikerna i Earth Dances och Das Lied von der Erde. Vi får även höra de två världsstjärnorna Anna Larsson, alt och hovsångerska samt Michael Schade, tysk-kanadensisk tenor och välkänd solist på Wiens Statsopera, Metropolitan med flera stora operahus.

Gustav Mahler och Harrison Birtwistle valde två mycket olika sätt att beskriva jorden på och ändå har de båda verken mycket gemensamt som varken är dans eller enkla sånger. De långsamma rörelserna i jordens geologiska lager blir i Harrison Birtwistles stora orkesterverk Earth Dances en våldsam, stillsam och kaotisk dans. I Das Lied von der Erde har Gustav Mahler skapat några av musikhistoriens vackraste klagosånger över livet på jorden, över sorgen och avskedet.

INTERPLAY: Konserten avslutas med ett samtal i Berwaldhallens övre foajé mellan Daniel Harding och seismologen och författaren Roger Musson under rubriken ”Jordbävning – inte bara katastrof”. Ett samtal om hur jordens kontinentalplattor flyttar sig genom vulkanutbrott och jordbävning.

TURNÉ 12-16 september: Konserten med Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding och solister fortsätter på turné till Danska Radions nya konserthus DR Koncerthuset. Vidare till festivalerna Musikfest Bremen och Berliner Festspiele. På Berliner Festspiele framträder Radiosymfonikerna i den berömda Filharmonin.

Fredag 11 september kl 18.00 i Berwaldhallen

Sveriges Radios Symfoniorkester
Daniel Harding dirigent
Anna Larsson alt
Michael Schade tenor
BIRTWISTLE: Earth Dances
MAHLER: Das Lied von der Erde
Helena Wessman presentatör

Interplay cirka kl 20.30

Berwaldhallens övre foajé
Roger Musson seismolog

För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta Inger Söderholm, tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se

Axel Eriksson