Inkonst firar 10 år på Bergsgatan med stor fest, ny grafisk profil och ny bar

I år firar Inkonst att vi har hållit till i tio år i vår kära gamla fabrik på Bergsgatan. Tio år med mängder av banbrytande scenkonst, konserter, klubbar, filmer, litteraturkvällar, samtal, debatter, fester, glädje och galenskap! Detta firar vi med en stor fest på Inkonst den 3 september, vi släpper en ny grafisk profil och vi glädjs över den egna, nya bar som vi byggt upp i år. Dessutom lanserar vi ett mer späckat program än någonsin på vår nya hemsida.

Inkonst startade visserligen redan 1998 i en liten lokal på Möllan, men det folk mest minns från den gamla tiden är väl åren i Folkets Park. Men det jubileet tar vi om två år då vi fyller 20 år! Men det var först när Inkonst flyttade in i sina nuvarande lokaler, som ju faktiskt byggdes för oss, som vår verksamhet och vårt program fick sin nuvarande form. Nytt var då att vi fick en blackbox som då var helt unik för Malmö som kunde visa samtida scenkonst på ett nytt sätt i regionen. Med en stor och en liten scen för musik och annat hade vi helt plötsligt kapacitet att presentera ett större och bredare program än någonsin. Sedan 2006 har Inkonst haft 200–300 arrangemang per år och varit en viktigt scen både för det lokala kulturlivet men också för att presentera det mest spännande och nya från världen därutanför för malmöborna. Inkonst är idag en internationellt erkänd scen för nyskapande kultur och en produktionsenhet med plats för stora projekt och återkommande residens inom musik och scenkonst.

– Vi har gått från att vara en undergroundscen med nästan inga resurser till att idag vara en av Nordens viktigaste fria scener för scenkonst och experimentell musik och det känns roligt att knyta ihop säcken med en fest för att fira hur långt vi har kommit, säger Ann Wallberg, konstnärlig ledare.

Vem minns inte klubbar som The Rumble, Skånes Ljudpark, The Black Box Disco Club, På Jam, Kontra-Musik, All out Dubstep, Kontra vs Berghain. Litteraturklubben Stanza, Doc Lounge och Skambyrån som alla startade på Inkonst. Eller konserter med artister som D.A.F., Grimes, Circle, thereminspelande Dorit Chrysler, Wu Lyf, Marshall Jeffersson, Helena Hauff, Rosie Thomas, Jaki Liebowitz & Burnt Friedman och Earth för att bara nämna några av alla de legender som stått på vår scen.

Mången världsberömda scenkonstnärer och teatergrupper har också passerat vår blackbox genom åren. Minns ni Ann Liv Youngs första nakenchock i “Snow white”, White on Whites “A Controversial shit in the blackbox” och She She Pops föreställning “Testamente” med deras egna pappor på scenen. Och förra årets allomfattande scenkonstverk Sisters Academy – the boarding school.

– Jag minns också Ontroerend Goeds “Smile off your face”, vårt allra första internationella gästspel där publiken lotsades genom rummet i rullstol med ögonbindel, en “Inkonstklassisker”, som fortfarande har en stor plats i mitt hjärta, säger Ann Wallberg.

För lokala scenkonstnärer som PotatoPotato, Institutet, Iggy Malmborg och Teatr Weimar har Inkonst också fungerat som en språngbräda i deras utveckling att nå ut i övriga Sverige och världen.

För att markera att tio år har gått och att Inkonst nu går in i en ny fas, lanserar vi en helt ny grafisk profil och logga som har tagits fram av formgivaren Oskar Svensson (PJADAD) tillsammans med projektedaren Fredrik Silow (Mannen i hatten).

Inkonst har också under våren fått ett alkoholtillstånd och vi har byggt upp en egen bar. Att Inkonst själva kan driva och utveckla en bar i samklang med vår egen kulturverksamhet är oerhört viktigt och något som vi är mycket glada över! Nu hoppas vi på att få ha öppet till klockan 03 så snart som möjligt, vilket gör att vi kommer att satsa mer på klubbar med kvalitet och integritet.

På den stora festen den 3 september har vi bjudit in både nya artister som aldrig spelat på Inkonst som den Berlinbaserade DJn Lakuti från Sydafrika och chilenska krautbandet Föllakzoid samt konst-noise-rockarna Neutral, men också gamla Inkonstfavoriter som TM404 (Andreas Tilliander), Johanna Knutsson, Captain Carpet (VED). Vår egen Ulf Eriksson kommer ställa sig bakom skivspelarna, såväl som Almaty (Tjejrejv) och flera andra ur Malmös kulturliv.

Vi kommer också att få uppleva ett utdrag ur Miriam Horwitz nya scenkonstverk “ICH” som har världspremiär hos oss den 9 september och som också tagits fram i residens på Inkonst. Tidigare på kvällen har du möjlighet att se den sista föreställningen av Poste Restantes deltagarbaserade performanceverk “Kamratföreningen Leviathan” om gemenskap som visas på annan plats från den 25 augusti.

I höst har vi ett mer späckat program än på länge. Konserter med jazzlegender som Roscoe Mitchell och Bernt Rosengren, samtal om Åke Hodell, avantgarde poet och ljudmakare, Roberta Settels, Sveriges första kvinnliga elektronmusiker. Labelkvällar med Höga Nord och iDEAL och Göteborgsbaserade arrangören Koloni håller en 2-dagarsfestival senare i höst. Jazzsuccén Let’s Get Lost fortsätter under hösten och först ut är Nina Persson och Amanda Bergman.

Scenkonstprogrammet inleds med storsatsningen “Kamratföreningen Leviathan” av Poste Restante, en deltagarbaserad performance om gemenskap och längtan efter meningsfullhet. Under hösten kommer föreställningar med dans, teater och performance att blandas som vanligt. En annan höjdpunkt är Vlatka Horvats “15th Extraordinary Congress” där vanliga kvinnor från f d Jugoslavien delar sina berättelser om det land och den tid som inte finns mer. Iggy och Maike Lond Malmborg kommer hit i riddarrustningar och gör en absurd föreställning om värderingar, floskler och metalmusik.

I övrigt fortsätter vi att utveckla samarbete med olika lokala kulturarrangörer och artister. Vi kommer att fortsätta vår populära samtalsserie med Relationsinstitutet och får se ett kärt återseeende i Klubb Asana där yoga möter livemusik. Festivaler blir det också! Future Shorts kommer visa kortfilmer och Vokal kör poetry slam. Make a Zine ger fanzine-workshops och poddproffsen och komikerna Dilan Apak och Moa Lundqvist gör en live-podd.

Läs mer om höstens program på www.inkonst.com
INKONST | Bergsgatan 29, 214 22 Malmö, Sweden | Office +46 (0)40-30 65 97 | www.inkonst.com

1/9 2016Roscoe_Mitchell_1400
20.00 På scen 21.00. Roscoe Mitchell-  och konsert med avantgardejazzens,  med rötter i Art Ensemble Of Chicago och attityd som en punkare, spelar för första gången i Malmö. Innan konserten håller OrkesterJournalens redaktör Magnus Nygren ett samtal med Mitchell. Presenteras i samarbete med Jazz Är Farligt.

Roscoe Mitchell är en amerikansk kompositör, jazz-instrumentalist och frijazz-hjälte. Många känner säkert igen honom inte bara som pionjär inom frijazzen men också för hans starka insatser då han brottat fram genren med sina insatser i Art Ensemble Of Chicago.

Penguin Guide to Jazz beskrev honom som en av nyckelpersonerna i avant-garde jazzen, nättidningen All About Jazz påstår att han har varit i spetsen för modern musik och för fyra år sedan recenserade Orkesterjournalen en spelning med Roscoe Mitchell i Oakland, USA med orden ”Några och sjuttio år gammal, tunn som en tändsticka spelar han med överlägsen kontroll och säkerhet – och med en ung punkrockares attityd. Det är förödande bra: musiken får kropp, pregnans – den talar till oss, just nu.” Med andra ord är detta ett unikt tillfälle att uppleva en sann pionjär på Inkonst.

Dessutom så åker OrkesterJournalens redaktör Magnus Nygren ner för att hålla i ett samtal på scenen med Roscoe Mitchell innan solo-konserten:
”Vill egentligen samma sak med OrkesterJournalen som med den musiken jag lyssnar på. Den ska överraska, vara aktuell, ha attityd, lyfta fram guldkornen ur historien, vara intressant, öppen i motsats till att bevaka uppställda intressen. Vad som gjorde tidningen så fantastisk på 50- och 60-talen var att den skrev om dåtidens nu, jag tror samma sak gäller idag, det är dagens nu vi framförallt ska skriva om! Jag är ett stort fan av Roscoe Mitchell och Art Ensemble of Chicago. Jag gillar att Mitchell inte fastnat i den fantastiska musik han tidigare spelat, han har hela tiden utvecklats och har under senare år släppt många fantastiska skivor.”

Axel Eriksson