JAZZKLUBBEN FASCHING

Jazzklubb Fasching i Stockholm är unik, den ägs av jazzmusikerna själva och dess publik. I den lokal på Kungsgatan där Fasching ligger har det spelats jazz ända sedan 1930-talet, först för en dansande och därefter för en lyssnande publik sedan Föreningen Sveriges Jazzmusiker tog över 1977 och började arrangera konserter.

Under mer än 40 år som jazzklubb har, grovt räknat, över 10 000 konserter getts. Världsstjärnor som Chet Baker, Chick Corea och Wayne Shorter har framträtt, liksom den svenska jazzens alla stora namn. Utöver jazz hörs här närliggande genrer som blues, funk, hiphop och soul.

På 1990-talet gjorde klubben Blacknuss stor succé och Club Soul blev en långkörare. Men att driva jazzklubben har stundtals varit en kamp för överlevnad, inte minst under coronapandemin som slagit skoningslöst mot kulturlivet.

Göran Jonsson är författare och journalist, bosatt i Stockholm och verksam som krogredaktör och reporter på helgmagasinet DI Weekend. Han har tidigare utkommit med boken Frihetens blå toner. En berättelse om jazzen i Sverige.

Göran Jonsson:
Fasching – the finest live jazz since 1977 
Carlsson Bokförlag
Utkom 2020