OM SVERIGE UNDER KARL XII

Att vara soldathustru i fredstid var svårt nog. När sedan kriget kom stod Elin Jonsdotter inte ut längre. I förtvivlan hängde hon sig i fäboden. Den enväldige Karl XII tvingade svenskarna att fortsätta kriga i åratal, trots att de krävde fred. Steg för steg ökade desperationen tills upproret tycktes nära.

Magnus Västerbro berättar om det svenska folkets lidande under krigarkungens allt mer tyranniska styre. Med utgångspunkt i enskilda människoöden och med hjälp av den senaste historiska forskningen skildras de dramatiska åren 1700–1721, tiden då stormakten gick under. Det är en skakande berättelse om förtryck och misär, men också om motstånd och hopp.

Magnus Västerbro är författare och journalist. Han har skrivit flera böcker om historia, bland annat Svälten. Hungeråren som formade Sverige, som tilldelades Augustpriset och utsågs till Årets bok om svensk historia, Pestens år. Döden i Stockholm 1710och Vålnadernas historia. Spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen.

Magnus Västerbro:
Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2021