KARL IX OCH KAMPEN OM KRONAN

Karl IX har gått till historien som en hänsynslös härskare, som utan pardon lät avrätta sina politiska motståndare i slutet av 1500-talet.

Men Gustav Vasas yngste son var mer än så. Han bidrog genom sitt kontaktnät till internationellt utbyte och introducerade tekniska innovationer som skulle bli viktiga både för handel och industri.

Som tonåring hade Karl hjälpt sin äldre bror, Johan III, till tronen. Efter Johans död var det till sist bara hans son, den katolske Sigismund, som stod i vägen för Karls alltmer uppenbara vilja att själv nå tronen. Konflikten mellan Karl och Sigismund förvandlades till ett regelrätt inbördeskrig, det sista i Sverige, där religiösa motsättningar blev avgörande i kampen om kronan.

I den här biografin ger historikern Erik Petersson en bild av lillebrodern som spelade sina kort rätt i en orolig tid, med liv och riken som insats.

Erik Petersson är filosofie doktor i historia och disputerade med avhandlingen Vadstena krigsmanshus. En studie av den svenska kronans inrättning för sårade och gamla soldater cirka 1640–1780. Han har skrivit många böcker om nordiska regenter, bland annat Furste av Norden. Kristian Tyrann och Maktspelerskan. Drottning Kristinas revolt samt Kungar – en världshistoria.

Erik Petersson:
Karl IX. Kampen om kronan
Historiska Media
Utkom 2021

Axel Eriksson