FOTOGRAF OSCAR ELLQVIST

Oscar Ellqvist var aktiv fotograf i Stockholm från 1893 till 1926. Han var en av pionjärerna inom svensk reportagefotografi som han började med redan på 1890-talet. På Stockholmsutställningen 1897 blev Ellqvist prisbelönad för sina momentbilder.

Oscar Ellqvist var en populär och driftig fotograf som hittade nya möjligheter och var tidig med mycket av det han företog sig.

Oscar är bror till konstnären John Bauers sagoprinsessa och fru Esther. Även två av hans syskon arbetade inom foto- och klichébranschen och de hjälptes åt. Den ateljé Oscar hade längst var den i Sparrepalatset på Hamngatan 18. Huset revs 1913 när NK byggdes.

Boken är illustrerad med över 150 fotografier. Stockholmsmotiven dominerar och i topografiska bilder och reportagefoton möter läsaren en nu försvunnen stad och dess invånare. Texten i boken berättar om Oscar och hans yrkesliv och hur några av hans syskon arbetade tillsammans med honom. Det görs två utvikningar om Stockholm runt sekelskiftet 1900 och fotografens utmaningar under denna tid.

Staffan Cervin-Ellqvist är hobbyfotograf och sonson till Oscar Ellqvists bror.

Staffan Cervin-Ellqvist:
Fotograf Oscar Ellqvist
Confot AB
Utkom 2021