Målaren Akke Kumlien. Stunder av vardagslycka- Thielska Galleriet-11 juni – 6 november 2022.

Akke Kumlien, Pojke dricker choklad, privat ägo. Foto: Per Myrehed

11 juni – 6 november 2022

År 1946 utnämndes konstnären Akke Kumlien (1884–1949) till intendent på Thielska Galleriet, vilket innebar att museet också blev hans bostad. Här bodde han tillsammans med sin familj fram till sin hastiga bortgång 1949. Familjen bestod av hustrun i andra äktenskapet, Anna Lena Kumlien, samt dottern Maria som senare skulle göra karriär som politiskt engagerad textilkonstnär.

Det spatiösa ateljérum som idag rymmer museets café och restaurang inreddes för en konstnär med staffli och målarskrin. Akke Kumlien värnade sin identitet som fri konstnär och när han tog emot pressfotografer i sitt nya hem gjorde han det i målarrock och inte i slips och kostym

Separatutställningen Stunder av vardagslycka omfattar ett femtiotal målningar i olja och tempera och visas i en avdelning intill Salongen på ovanvåningen – i det så kallade Söderbergrummet och passagen utanför.

Flanörer, porträtt, naturmotiv

Med ett finstämt valörmåleri skapar Akke Kumlien stämningsfulla skildringar av en till synes händelsefattig vardag: stadsmiljöer med flanerande människor i Stockholm och Paris, porträtt med allvarliga barn och naturmotiv med vikar, båtar och stränder.

Dottern Maria (textilkonstnären Maria Adlercreutz) rycktes med flytten från Djursholm till Thielska Galleriet upp ur ett livligt villakvarter fullt med lekkamrater. Hon har beskrivit uppväxten på Thielska som ensam. Akke Kumliens porträtt av dottern visar en ensam flicka och det går att läsa in något av den ödslighet hon bar inom sig. I en målning blickar Maria ut genom ett fönster, i en annan gång tar hon en simtur eller står i Thielskas kök med eftertänksam blick.

Föreståndare för Institutet för materialkunskap

Akke Kumlien var en mångsysslare och det kan idag vara svårt att förstå hur han lyckades kombinera tjänsten som intendent på Thielska Galleriet med alla sina sidouppdrag. Parallellt med sin karriär som fri konstnär var han grafisk formgivare på Norstedt & Söner och gjorde logotyper för företag som Svenskt Tenn, Stockholms Auktionsverk och Expressen.

Utställningen på Thielska kretsar kring Akke Kumliens måleri men också kring hans betydande insatser som pedagog för generationer av elever på Kungliga Konsthögskolan, närmare bestämt som föreståndare för Institutet för materialkunskap, grundat 1935. Akke Kumlien var också författare till flera böcker om måleriteknik. Hans handbok Oljemåleriet är idag ett standardverk och har tryckts i flera upplagor. En av Akke Kumliens många elever på Konsthögskolan var konstnären Helga Henschen (1917–2002), barnbarn till Ernest Thiel.

Curator: Sophie Allgårdh, intendent, Thielska Galleriet

Akke Kumlien, Ida blickar ut genom fönstret, 1926, privat ägo. Foto: Per Myrehed

Akke Kumlien, Lekande barn på badstrand med båtar, 1939, privat ägo. Foto: Per Myrehed.

Akke Kumlien, Omnibus, privat ägo.

Akke Kumlien, Villa i Stocksund, privat ägo. Foto: Per Myrehed.
Akke Kumlien, Flanörer på Strömkajen utanför Nationalmuseum, 1943. Foto: Johan Westin

 

Axel Eriksson