Hantverkare flyttar in på Sven-Harrys konstmuseum

Kraftfullt hantverk på Sven-Harrys konstmuseum

Kraftverk_Sven-Harrys%20konstmuseum_Foto%20Klara%20GDen 5 oktober slår det gnistor om Sven-Harrys konstmuseum. Både bildligt och bokstavligen. Med utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid flyttar hantverkare från tio yrken in på museet och erbjuder besökarna att uppleva känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid. Det blir en upplevelse för alla sinnen; sprakande färger hos floristen, doften av trä och metall hos yxmakaren och hos tatueraren hörs nålens surr.

Utställningen är ett samarbete med Stockholms Hantverksförening, 175 år i år, där Sven-Harrys konstmuseum berättar om hantverkets historiska betydelse och om alla hantverkare som fortsätter hålla traditioner vid liv.

”Vi ser fram emot att i höst- och vintermörkret låta besökarna dyka in i hantverkarnas olika världar. Det blir en lekfull, färgglad och delvis interaktiv utställning, en upplevelse som passar hela familjen och många intressen. Vår ambition är att belysa hantverkarnas unika yrkeskunnande som i vissa fall endast förs vidare av ett fåtal personer och lyfta fram den skicklighet och kunskap som bokstavligen sitter i händerna”, säger Dragana Kusoffsky Maksimović, museichef på Sven-Harrys konstmuseum.

Besökaren får bland annat träffa Julia Kalthoff, en av landets få yxmakare som ser sin uppgift att föra traditionen vidare. Vi får möta Arne Högsander, 82-årig dockmakaren som har blivit legendarisk för sina samarbeten med bland annat Ingmar Bergman och Teddybears. Och även Muralmålarna, Sthlm Murals, som tror på kraften i handmålade berättelser för att sprida effektiva, autentiska och dynamiska budskap.

Alla medverkande hantverkare i utställningen:
Yxmakare: Julia Kalthoff
Tatuerare: Sofie Needles, Ronny Hill
Florist: Atelier Fleur, Jill Windal, Johanna Larsson
Skräddare: Remake, Marie Teike, Andreas Mehrstedt
Tapetmakare: Mats Qwarfordt, Sara Lundström
Illustratör: Erica Jacobson
Papperskreatör: Sofia Vusir Jansson
Muralmålare: Sthlm Murals
Skomakare: Matilda Sandström, Younés Othman
Dockmakare: Arne Högsander med Teddybears Stockholm

”Vi är otroligt stolta och glada över vår historia och våra medlemmar. Att fira föreningens 175-årsjubileum med en utställning på Sven-Harrys konstmuseum känns förstås fantastiskt. Det svenska hantverket mår utmärkt i dag”, säger Anders ”Kullen” Havdelin, vd för Hantverkarna Stockholm.

I samband med utställningen planeras workshops och samtal varje vecka.
Utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid är ett samarbete mellan Sven-Harrys konstmuseum och Stockholms Hantverksförening 175 år 2022.
Utställningen är skapad av Erik Gullberg och Pompe Hedengren
Grafisk formgivning av Stockholm Design Lab

Utställningen pågår mellan 5/10 2022 – 22/1 2023

För mer information, intervjuer och bilder
Emelie Sandahl, Marknad- och Eventansvarig
emelie@sven-harrys.se, 076 133 82 66

Om Stockholms Hantverksförening:

I 175 år har Stockholms Hantverksförening verkat för ett Stockholm i utveckling. Med sin hantverksskicklighet har medlemmarna byggt Stockholm till den vackra stad den är.  Stockholms Hantverksförening bildades år 1847 som en manifestation för hantverkets betydelse i det moderna samhället och för hur huvudstaden och dess hantverkare lever i symbios. I dag, 175 år senare, är föreningens arbete minst lika betydelsefullt som en livaktig samlingsplats för hantverkare, och verkar för ett Stockholm i ständig utveckling. I Stockholms Hantverksförening, Hantverkarna Stockholm, samlas fler än 300 olika hantverksyrken och inom föreningens egen skola Hantverksakademin utbildas hantverkare i ett 80-tal yrken.

Om Sven-Harrys konstmuseum och stiftelse:
Sven-Harrys konstmuseum drivs av Byggmästare Sven-Harrys Konst- och Bostadsstiftelse vars syfte är att främja konstvetenskap, design och arkitektur. Byggnaden, som ritades av Wingårdhs Arkitektkontor med inredning av Åke Axelsson, invigdes 2011. På taket ligger en exakt kopia av grundaren och filantropen Sven-Harry Karlssons tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs. I den unika miljön visas den privata samlingen av skulpturer, måleri, möbler och exklusiva mattor av bland andra Carl Fredrik Hill, Ernst Josephson, Helene Schjerfbeck, August Strindberg, Gio Ponti och Märta Måås-Fjetterström. På taket finns en 360 graders takterrass och skulpturpark med vacker utsikt över takåsarna och Vasaparken. I guldhuset finns även en omtyckt restaurang och en välbesökt museibutik för böcker och konsthantverk.

Axel Eriksson