JUGENDPORTALER I STOCKHOLM

Jugendportaler berättar om tiden kring sekelskiftet 1900, ibland kallad la belle epouqe, en kort men intensiv period då den konstnärliga friheten var stor. En tid som sjöd av liv och rörelse då man hyllade förändring och vår moderna tid tog sin början. Skönhet för alla var ett nytt ideal som fick betydelse för jugendtidens arkitektur. Det gällde inte bara de fina bostäderna utan också hyreshus i arbetarkvarteren. En doft av Wien, Paris och Berlin spreds i den svenska huvudstaden.

Följ med på spaning efter portaler i Jjgend och Art Nouveau utmed Stockholms gator och torg. Tvärtemot vad många tror finns det gott om spännande jugendportaler i Stockholm, prydda med både rosor och tistlar, tallkottar och ekorrar, vackra flickor, grodor och kameleonter, eller bara stiliserade streckgubbar, i natursten, stuck, kakel och glas.

I en kosmopolitisk värld möter vi de kända arkitekterna Boberg, Wickman, Lilljekvist och Bergsten men främst tidens stora arkitektfirmor som Dorph & Höög och Hagström & Ekman. Spridningen är stor så man får röra sig över alla stadens malmar.

Rikard Larsson är författare, stenkonservator och fotograf. Han är utbildad vid Konstfack och Institutionen för Kulturvård vid Göteborgs universitet.

Rikard Larsson:
Jugendportaler i Stockholm sekelskiftet 1900
Bokförlaget Langenskiöld
Utkom 2023