NK:S MÖBLER Sörmlands museum 11 mars 2023 – 10 mars 2024.

Den påkostade modellen Marianne i bonad citron och valnöt, ritad av Axel Einar Hjorth. Foto: Björn Dahlgren/Sörmlands museum

Den påkostade modellen Marianne i bonad citron och valnöt, ritad av Axel Einar Hjorth. Foto: Björn Dahlgren/Sörmlands museum

Under nära sju decennier tillverkade NK sina möbler i Nyköping. Den 11 mars öppnade Sörmlands museum en stor utställning om hantverket, designen, verkstäderna och varuhuset.

– Produktionen vid NK:s verkstäder är en viktig del av svensk designhistoria. Nu berättas den för första gången i sin helhet, säger utställningsproducent Lena Landerberg.

År 1902 grundades AB Nordiska Kompaniet. Två år senare öppnade verkstäderna i Nyköping där NK:s möbelproduktion ägde rum. Den pågick fram till 1973 då verksamheten upphörde och de sista verkstadsarbetarna lämnade lokalerna. Strax därefter revs byggnaderna.

– Knappt ett spår finns kvar. Men möblerna existerar och med dem minnena efter de skickliga hantverkarna och de berömda formgivarna som var knutna till Nordiska Kompaniets möbelverkstäder, säger Lena Landerberg.

På 400 kvadratmeter visar Sörmlands museum fler än 150 möbler, från de exklusiva pjäserna som ställdes ut på världsutställningarna under 1920- och 1930-talen till populära Triva-serien. I samlingen ingår några av Sveriges mest omtalade möbelklassiker.

Alla möbler som visas i utställningen är tillverkade i Nyköping. En tredjedel är Sörmlands museums egna, två tredjedelar har lånats in från institutioner som Stockholms stadsbibliotek och Stockholms stadshus och från flera museer runt om i Sverige. Ett tiotal möbler lånas av privatpersoner.

– Vi har fått kontakt med privatsamlare som lånar oss helt unika möbler, som i flera fall aldrig tidigare har visats för allmänheten, säger Landerberg.

Efter starten 1904 växte antalet anställda snabbt på NK:s möbelverkstäder i Nyköping och som mest arbetade omkring 500 ”kompanister”. Där samlade yrkesskickliga hantverkare – bland annat snickare, metallarbetare, bildhuggare, bonare och förgyllare – från både Sverige och andra länder. NK anlitade Sveriges främsta arkitekter och formgivare, bland dem Carl Bergsten, Axel Einar Hjorth, Kerstin Hörlin-Holmquist, Carl Hörvik och Elias Svedberg.

Vid verkstäderna tillverkades armaturer, båtar, flygplan, slädar och bilar, men i huvudsak gjordes möbler och inredningar. I början handlade det om dyrbara praktpjäser för en exklusiv målgrupp, senare blev NK först i Sverige med monteringsbara möbler i platta paket. Många var också de stora och prestigefyllda inredningsuppdragen – bland annat Konserthuset och flera salar i Stadshuset i Stockholm.

Axel Eriksson