ZORN – ETT LIV, EN TID

Anders Zorn (1860–1920) var inte bara målarfursten i Mora som blev rik på att måla kullor och badande kvinnor, inte heller enbart magikern som med sin pensel trollade fram ljusreflexer och frasande tyger. Zorn var också en tidens man, en internationell entreprenör, en av världens mest eftersökta porträttmålare.

I en biografi byggd på ett omfattande källmaterial tecknar Per Svensson ett porträtt i helfigur av Sveriges mest kände konstnär, bortom myterna och schablonerna, från Mora till London, från Dalarö till Paris och Chicago. Berättelsen om Zorn är berättelsen om en virtuos konstnär som erövrade världen men till sist förlorade sin själ.

Per Svensson är journalist och författare till ett tiotal essä- och reportageböcker, bland dem Dramat på Norrmalmstorg, Svenska hem – en bok om hur vi bor och varför och Han som aldrig fick bli kung. Berättelsen om Carl XVI Gustafs pappa. År 1997 belönades han med Stora journalistpriset.

Per Svensson:
Zorn – ett liv, en tid
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2023