Japanaktuella Radiokören utnämner två hedersdirigenter

Två av Radiokörens tidigare chefsdirigenter, Peter Dijkstra och Tõnu Kaljuste, utnämns till Hedersdirigenter för Radiokören. Kören är en världsberömd institution i svenskt musikliv som bildades vid samma tid som sin moderorganisation, Sveriges Radio, på 1920-talet.


Peter Dijkstra och Tõnu Kaljuste, nytutnämnda hedersdirigenter för Radiokören. Foto: Arne Hyckenberg & Mikael Grönberg/SR

Peter Dijkstra var Radiokörens chefsdirigent mellan åren 2007 – 2018 och Tõnu Kaljuste hade samma tjänst 1995 – 2001. Båda har ett starkt förhållande till kören och återkommer regelbundet som gästdirigenter. Peter Dijkstra leder kören under Japanturnén senare denna månad och Tõnu Kaljuste står för den musikaliska ledningen under en turné till Tyskland våren 2020. Utnämningen av Peter Dijkstra till hedersdirigent sker formellt vid konserten ”Ryska röster” den 16 november i Matteuskyrkan.

–          Flera av mina dröminspelningar har blivit verklighet tack vare Radiokörens ’sound’ och stora professionalism. Jag minns våra turnéer runtom i världen med stor glädje, det var då vi verkligen lärde känna varandra. Radiokören har en alldeles speciell status i världen och det är en stor ära för mig att få titeln Hedersdirigent, säger Tõnu Kaljuste.

–          Att tilldelas titeln Hedersdirigent är fantastiskt och jag blir berörd! Arbetet med Radiokören under mina år som chefsdirigent har varit en oerhört viktig del av mitt arbetsliv och jag kan se tillbaka på många fantastiska upplevelser med kören, både i Sverige och utomlands. Utnämningen känns som en stor uppskattning från Radiokören och Sveriges Radio och ger en fin känsla inför vår fortsatta resa i framtiden, säger Peter Dijkstra.

–          När Tõnu Kaljuste kom till Radiokören var det något helt nytt som gav Radiokören flera och djupare dimensioner. En annan klangvärld, ett annat uttryck. Och mötet med en annan repertoar. De elva åren med Peter Dijkstra har gett Radiokören stabilitet på en mycket hög nivå. Jag har nog aldrig arbetat med en så kunnig och välsorterad dirigent som Peter Dijkstra, säger Johan Pejler, ordförande i Radiokören.

Radiokören har sin hemvist i Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen. Den 16:e november kl 15 ger de konserten Ryska röster i Matteuskyrkan tillsammans med den norske cellisten Truls Mørk, under ledning av Peter Dijkstra. Senare i november åker Radiokören på turné till Japan i 10 dagar för att ge konserter i bland annat städerna Tokyo, Kyoto och Sendai.

För mer information, kontakta

Karl Thorson
Press- & PR-ansvarig / Press & PR Manager
Berwaldhallen | Sveriges Radios Symfoniorkester | Radiokören
karl.thorson@sverigesradio.se
08-784 18 30 | 070-431 18 93

Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen
SE-105 10 Stockholm, Sweden
Besök/Visiting address Dag Hammarskjöldsväg 3
berwaldhallen.se

Axel Eriksson