Med De lyckligt lottade ger Jönköpings läns museum ut den mest omfattande boken på svenska om kolonirörelsen av i dag samtidigt som den speglar kolonirörelsen i staden ur ett historiskt perspektiv. Trots att författarna verkar i en lokal kontext är boken relevant för alla som har eller drömmer om en egen kolonilott
Boken är en hyllning och ett kärleksfullt porträtt av kolonister och koloniområdena i och omkring Jönköping, men behandlar samtidigt frågor om hållbar stadsutveckling, ekosystem och möjligheten till gröna oaser.
Genom målande berättelser, vackra bilder och historiska nedslag lyfts koloniområdena fram som en del av stadens ofta förbisedda kulturarv. Boken lyfter också den kärlek många kolonister har för sitt paradis på jorden.
– Vi på Jönköpings läns museum ville förmedla den glädje och entusiasm som kolonisterna uttrycker gentemot sina lotter. Det är något som angår alla, inte bara trädgårdsintresserade, utan också planerare, beslutsfattare och stadsbor, berättar kulturgeograf Ådel Vestbö Franzén, en av bokens redaktörer.
De lyckligt lottade rör sig mellan det personliga och det strukturella. Ett kapitel behandlar exempelvis hur koloniområden ofta fått ge vika när staden vuxit, ett annat fokuserar på det bebyggda kulturarvet – från enkla redskapsbodar till små stugor uppförda av återvunnet material. Dessutom har länsmuseets etnolog Patricia Monroy tillsammans med fotograf Albin Hovlin gjort intervjuer med kolonisterna och analyserat deras relation till lotten, föreningslivet och grannskapet.
– Det finns avhandlingar och examensarbeten om kolonirörelsen, men vi såg ett behov av en bok som vänder sig till en bredare publik, berättar Ådel Vestbö Franzén.
I bokens finns ett rikt bildmaterial som fångar koloniområdenas estetiska och visuella värden – något som ofta saknas i mer teoretiska arbeten.
Mikael Nordström & Ådel Franzén (redaktörer):
De lyckligt lottade. Kolonisterna och stadens gröna kulturarv
Jönköpings läns museum
Utkom 2025