E-boken snokar på dig

Mer eller mindre allt som blir digitalt får möjligheter att snoka. Därför är det inte det minsta förvånande när rapporterna nu börjar komma om att bokhandlare och bokförlag övervakar hur människor läser deras e-böcker.

Vilka kapitel läses? Hur snabbt? Var lägger folk bokmärken? Vilka partier markerar de som intressanta? Det är bara några av de saker som många e-böcker rapporterar till bokhandlare eller bokförlag.

Naturligtvis handlar det om lönsamhet. Genom att kartlägga kunderna går det bättre att sälja fler böcker till dem. På sikt kan också nya böcker bli bättre, genom att författarna får information om sådant som var i texten läsarna tappar intresset.

Men misstänksam som jag är tror jag inte att underrättelsetjänster och polis ligger särskilt långt efter när det gäller att använda denna typ av information. Man ska inte vara naiv.

Ur ett integritetsperspektiv är det känsligare med fackböcker än med skönlitteratur. Den amerikanske säkerhets- och integritetsexperten Bruce Schneier tror att en del människor kommer att avstå från att välja den elektroniska formen av bok när det gäller känsliga ämnen som hälsa, sexualitet och säkerhet. ”Det finns en triljon saker vi läser som vi vill läsa i enrum”, säger han till Wall Street Journal. Och den som läser en e-bok är aldrig ensam.

Här passar det att nämna integritetsriskerna med läsning inifrån Facebook. Det stora sociala nätverket vill att människor ska konsumera teveprogram, tidningar, böcker och annat digitalt innehåll inifrån deras webbplats. ”Friktionslös delning” kallar de det. Därmed får förstås Facebook detaljerad information om vad varje människa läser och i övrigt konsumerar. Kanske får också Facebook-vännerna ta del av denna information, beroende på inställningarna. Detta tog jag upp i skriften ”Storebror på Facebook” (finns på papper och som PDF).

Pär Ström, Föreläsare, moderator och skribent