Ny utställning: Lu Kowski – Melancholia

 muyoc9wtwywtyyrnjbqq

 wgdm4vsldrxwrljrzr4jrindupkniieqcckp7beu

Melancholia 7 maj – 14 september

Svenska Lu Kowski utmanar sig själv och oss som betraktare med sitt medvetet kontrastrika fotografi. För att uppskatta livet tänjer hon sina gränser och går så långt bort det bara är möjligt. Det är ett ärligt, närgånget och närvarande bildspråk där varje bild är en berättelse och en del av hennes liv. Nu visar hon sina närgångna upplevelser på Fotografiska.

– Den analoga tekniken passar mig, jag vill inte ha så mycket kontroll över mina bilder, förklarar Lu Kowski. Åtminstone inte när jag tar dem. Jag vill fokusera på stunden och inte på tekniken. Blir det dåligt så blir det.

Det finns en likhet i det fotografiska uttrycket inspirerat av samtida fotografer som Anders Petersen, Antoine D’Agata och Jacob Aue Sobol. Men Lu Kowski imiterar inte, eller ens inspireras av föregångarna. Att titta på gamla bilder och i fotoböcker är bara förvirrande, menar hon. Däremot inspireras hon av andra fotografers personlighet.

Lu Kowski skildrar sin egen inre värld och sina egna känslor. Det är å ena sidan skrämmande, främmande världar vi träder in i, fyllda av svärta, utsatthet och utanförskap. Men här finns också passion, kärlek och närhet. Lu Kowski är intensiv i sitt bildspråk, det är modigt och naket, rentav provocerande. Hon närmar sig sina motiv på olika sätt, beroende på hur hon mår eller på situationen.

 Här finns inget utpräglat kvinnligt eller manligt uttryck. Det är ett berättande som grundar sig i något helt annat.

Vad är det vi egentligen ser? Är det kärlek, samspel eller utnyttjande? Vad känner vi inför Lu Kowskis bilder? Det är ett bildspråk som man värjer sig från samtidigt som man vill närma sig.

– Det finns en berättelse i varje bild, de är en del av mitt liv, berättar Lu. Bilderna hjälper mig att uttrycka känslor som jag själv inte kan sätta ord på. Men jag vill inte prata för mycket om mina bilder. Man kan tolka dem på olika sätt, beroende på egna upplevelser eller vilken sinnesstämning man befinner sig i. Jag vill att andra ska se sig själva genom mina bilder.

Lu Kowski är född1986 i Umeå, hon har en svensk pappa och en grekisk mamma. Som treåring flyttade hon med sin mamma till Aten och har sedan dess bott i Grekland. Hon har utvecklat sitt bildspråk sig hos den franske Magnum-fotografen Antoine D’Agata. Hon handplockades till fotoutbildningen Kulturama Högre Fotografisk utbildning (HFU) 2013-2014. Tidigare har hon studerat på Leica-Akademin i Aten.

För ytterligare information, bokning av intervju eller pressbilder, kontakta Jens Hollingby.jens.hollingby@fotografiska.eu +46 (0) 70 943 06 13

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.

Jens Hollingby

Fotografiska